Ζήτησε και τα ρέστα ο Ερντογάν από τον Σαμαρά: Τον εγκάλεσε για τις γενοκτονίες στο αντιρατσιστικό και εμμένει στην ύπαρξη δύο κρατών στη Κύπρο

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Νιούπορτ της Ουαλίας.
(EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ)
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Νιούπορτ της Ουαλίας. (EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) EUROKINISSI

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Σοφία Βούλτεψη παρόντες στη συζήτηση διάρκειας 40 λεπτών, ανάμεσα σε Σαμαρά και Ερντογάν, σε όχι καλό κλίμα

Έντονη ήταν η αντίδραση Σαμαρά στην αναφορά του Τούρκου προέδρου περί ύπαρξης δύο ξεχωριστών κρατών στο νησί της Κύπρου.

Μάλιστα, δεν έγιναν δηλώσεις και το κλίμα ήταν αρκετά ψυχρό ανάμεσα στις δύο πλευρές, γεγονός που αποδίδεται σε μία νέα περίοδο έντασης λόγω της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο Ερντογάν επέμεινε στη θέση περί δυο κρατών στην Κύπρο για να αντιδράσει  ο Έλληνας πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν δυο κράτη, αλλά ένα και έτσι έχει ενταχθεί η Μεγαλόνησος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Λοιπόν κ. Πρόεδρε, βρισκόμαστε ενώπιον ενός πραγματικού προβλήματος, μιας πραγματικής διαφοράς", είπε ο Αντώνης Σαμαράς, πιστοποιώντας το ψυχρό κλίμα της συνάντησης.

Αλλά ο Ερντογάν συνέχισε τις προκλήσεις καθώς ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό εξηγήσεις για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και όσα αυτό αναφέρει για την αναγνώριση των γενοκτονιών, όπως αυτή των Ποντίων κι εκείνη των Αρμενίων.

Ο κ. Σαμαράς απάντησε πως πρόκειται για διατάξεις ευρωπαϊκού χαρακτήρα και αποτελούν σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων.

Νωρίτερα, για την ακρίβεια λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εμφανιστεί να ναι έκπληκτο από την ερμηνεία που έγινε από την Αθήνα, των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου για το Κυπριακό.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο αποδίδει την "ερμηνεία" στις "ανάγκες εσωτερικής πολιτικής", με τον εκπρόσωπος του υπουργείου να σημειώνει:

"Οι ερμηνείες αυτές δεν απηχούν την αντίληψη συνεργασίας, που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό, και η οποία επιθυμούμε να συνεχιστεί".

Επίσης αναφέρεται πως "ο Πρόεδρος εξέφρασε για μία ακόμη φορά την αποφασιστικότητα της τουρκικής πλευράς για μία δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό και την προσδοκία για τη συνεργασία της Ελλάδος προς αυτή την κατεύθυνση" και πως "η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά (σσ. στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού) σε συνεργασία με τις άλλες εγγυήτριες δυνάμεις και τις ενδιαφερόμενες χώρες και πρωτίστως τα Ηνωμένα Έθνη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τα γυρίζει η Άγκυρα: "Παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις Ερντογάν για τη Χάλκη"

SHARE:

24Media Network