Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην Αυστρία

default image

 Αρχισε την Δευτέρα στη Βιέννη η μεγαλύτερη στη μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας οικονομική δίκη, στην οποία συνολικά εννέα πρόσωπα είναι κατηγορούμενοι για απιστία ή συνέργεια σε απιστία με την οποία φέρεται να προκάλεσαν ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων μέχρι και ενός δισεκατομμυρίου τετρακοσίων εκατομμυρίων ευρώ στην τέταρτη σε μέγεθος τράπεζα της Αυστρίας, την Τράπεζα Εργασίας και Οικονομίας, η οποία ανήκε μέχρι πρόσφατα στην Ομοσπονδία Αυστριακών Συνδικάτων. 



Η διάρκεια της δίκης θα είναι 44 ημέρες, η απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί στις 31 Οκτωβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης), έχουν κληθεί να καταθέσουν 50 μάρτυρες, ενώ σε δώδεκα ανέρχεται ο αριθμός των συνηγόρων υπεράσπισης. Από τους εννέα κατηγορούμενους οι επτά είναι πρώην ανώτατα στελέχη της Τράπεζας Εργασίας και Οικονομίας, ενώ δύο από αυτά υπήρξαν πρώην γενικοί διευθυντές της. 



Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που εκτείνεται σε πάνω από 100 σελίδες, οι κατηγορούμενοι προσάγονται στη δίκη για απιστία και παραποίηση ισολογισμών, ενώ ένας από τους πρώην γενικούς διευθυντές αντιμετωπίζει και την κατηγορία της απάτης λόγω παράνομης είσπραξης εφάπαξ αποζημίωσης. Ο ίδιος μαζί με ένα από τα ανώτατα στελέχη κατηγορούνται πως ζημίωσαν την τράπεζα με το ποσό των 1,442 δισ. ευρώ. 



Μερικά από τα ανώτατα στελέχη κατηγορούνται για τυχοδιωκτικές χρηματοεπενδετικές επιχειρήσεις στις οποίες ενέπλεξαν την τράπεζα με αποτέλεσμα την απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.Πριν την πρόσφατη αγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της τράπεζας από τον αμερικανικό όμιλο «Cerberus», η Τράπεζα Εργασίας και Οικονομίας ανήκε παραδοσιακά – από την ίδρυσή της πριν 80 και πλέον χρόνια – στην Ομοσπονδία Αυστριακών Συνδικάτων.



(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα