Το “Οικόπεδο 12” λύνει το οικονομικό πρόβλημα της Κύπρου

default image

Μέχρι και 12 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου, είναι πιθανό να υπάρχουν στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Να αρχίσει από το πετρέλαιο θέλει η Κύπρος. Τι προβλέπει η συμφωνία με τη Noble (Vid)

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις της αμερικανικής εταιρείας Noble σχετικά με τα αποτελέσματα των ερευνών στο Οικόπεδο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Δεν αποκλείεται να έχουμε εξελίξεις εντός της ημέρας, καθώς η αμερικανική εταιρεία είχε προαναγγείλει ότι θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα σχετικά με τα αποθέματα, αλλά και για το αν είναι εκμεταλλεύσιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κυπριακό κανάλι Sigma, στο Οικόπεδο 12, είναι πιθανό να υπάρχουν μέχρι και 12 τρισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου, κάτι που σημαίνει ότι είναι συμφέρουσα η εξόρυξη και εκμετάλλευσή του, μόλις κατασκευαστεί τερματικός σταθμός στο Βασιλικό της Λεμεσού.

Το ερώτημα που θα πρέπει ωστόσο να απαντηθεί είναι αν θα προχωρήσει πρώτα η εξόρυξη πετρελαίου ή φυσικού αερίου.

Με βάση το συμβόλαιο, το ποσοστό κέρδους για την Κύπρο από το πετρέλαιο είναι 85% ενώ από το φυσικό αέριο 75%.

Το κόστος εξόρυξης πετρελαίου είναι περίπου 30 δολάρια το βαρέλι και με βάση της εκτιμήσεις, η τιμή πώλησής του ξεπερνά τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Με τους πρώτους υπολογισμούς στο βυθό του Οικοπέδου 12 υπάρχουν 290 με 300 δισ. βαρέλια.

Σύμφωνα με το Sigma, η εξόρυξή του μπορεί να γίνει μέσα σε έξι μήνες και η πώλησή του άμεσα.

Σε περίπτωση που οι υπολογισμοί αποδειχθούν ορθοί, θα δοθεί μια μεγάλη οικονομική ένεση στην Κύπρο, που όμως δεν έχει όλα τα χαρτιά στα χέρια της.

Η συμφωνία την οποία υπέγραψε η κυπριακή κυβέρνηση με την Noble, προβλέπει ότι η εταιρεία θα επιλέξει από που αρχίσει, από το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο.

Μέχρι στιγμής η Noble, δείχνει να προτιμά το φυσικό αέριο και στη συνέχεια το πετρέλαιο, καθώς το πετρέλαιο βρίσκεται σε μεγαλύτερο βάθος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα