Το Παρίσι καίγεται: Άγριες συγκρούσεις για τις αυξήσεις στα καύσιμα

Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στο Παρίσι
Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στο Παρίσι AP

Στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας βγήκαν το πρωί του Σαββάτου τα "κίτρινα γιλέκα" δείχνοντας την αντίθεσή τους στην αύξηση των τιμών των καυσίμων και τον προγραμματισμένο φόρο επί των καυσίμων.

Άγριες συγκρούσεις ξέσπασαν το πρωί του Σαββάτου στο Παρίσι. Στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας και σε άλλες μεγάλες γαλλικές πόλεις βρέθηκαν οι "Gilets Jaunes" διαδηλώνοντας εναντίον της αύξησης των τιμών των καυσίμων και για τον προγραμματισμένο φόρο επί των καυσίμων.

Διαδηλωτές με τα κίτρινα γιλέκα γέμισαν τους δρόμους γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου στην γαλλική πρωτεύουσα. Με συνθήματα "Μακρόν παραιτήσου!" οι διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τα μπλόκα και να πλησιάσουν το Προεδρικό Μέγαρο. Ωστόσο η απώθηση ήταν βίαιη με χρήση δακρυγόνων και νερό από τις "αύρες".

Δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στο σημείο μετέδιδαν μέσω κοινωνικών δικτύων βίντεο και φωτογραφίες. Δείτε ζωντανή εικόνα παρακάτω.

Σημειώνεται ότι την περασμένη βδομάδα συμμετείχαν πάνω από 282.000 διαδηλωτές ενώ και σήμερα τα νούμερα κυμαίνονται σε παρόμοιους αριθμούς. Στα κοινωνικά δίκτυα γίνεται λόγος για άγρια καταστολή εκ μέρους της αστυνομίας.

Η κυβέρνηση Μακρόν εισήγαγε μέτρα για την αύξηση της τιμής των καυσίμων, με επίσημο στόχο της να ενθαρρύνει τους οδηγούς να προτιμούν τα λιγότερο ρυπογόνα αυτοκίνητα, προκαλώντας αντιδράσεις στους ψηφοφόρους που βρίσκονται μακριά από τα αστικά κέντρα και έχουν μόνο το αυτοκίνητο τους ως μέσο μετακίνησής.

Αστυνομικοί στο Παρίσι χτυπούν διαδηλωτή
Αστυνομικοί στο Παρίσι χτυπούν διαδηλωτή AP

Το κίνημα των "κίτρινων γιλέκων" ξεκίνησε αρχικά ως διαμαρτυρία στους φόρους αυτούς που επέβαλλε η κυβέρνηση και θα εφαρμοστούν από τη νέα χρονιά, ωστόσο μετατράπηκε γρήγορα σε γενικευμένο κίνημα διαμαρτυρίας απέναντι στον Γάλλο πρόεδρο. Υποστηρίζουν ότι με τις κινήσεις του πιέζει ακόμα περισσότερο τους μη έχοντες ενώ μειώνει τους φόρους στους πλούσιους. Γι' αυτόν τον λόγο ακριβώς στο στόχαστρο των διαδηλωτών έχουν μπει και οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής καυσίμων.

Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στο Παρίσι
Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στο Παρίσι AP

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση επτά στους δέκα Γάλλους στηρίζουν το κίνημα των "κίτρινων γιλέκων" εναντίον των αυξήσεων ενώ τα συνδικάτα καταγγέλλουν πως η κυβέρνηση Μακρόν δεν τους έχει καλέσει για διαβούλευση.

Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στο Παρίσι
Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στο Παρίσι AP

Πλέον, μόλις το 25% των Γάλλων δηλώνει ικανοποιημένο με τον πρόεδρο της χώρας, με το συγκεκριμένο ποσοστό να είναι μειωμένο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Οκτώβριο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλία, Κίτρινα Γιλέκα
SHARE: