“Πόλεμος” για το πιο μικρό νησί στον κόσμο: 500 κάτοικοι σε έκταση όσο μισό γήπεδο ποδοσφαίρου

“Πόλεμος” για το πιο μικρό νησί στον κόσμο: 500 κάτοικοι σε έκταση όσο μισό γήπεδο ποδοσφαίρου
Κένυα και Ουγκάντα ερίζουν για το μικροσκοπικό νησί Bing Maps

Ζουν ο ένας πάνω στον άλλο και κυριολεκτικά... δεν τους χωρά ο τόπος! Κένυα και Ουγκάντα ερίζουν για το σε ποιά χώρα ανήκει το μικροσκοπικό νησάκι Μιγκίνγκο.

Η έκτασή του δεν ξεπερνά αυτή…. μισού ποδοσφαιρικού γηπέδου: Μόλις 2.000 τ.μ.! Κι όμως, σε αυτό το τόσο μικροσκοπικό νησάκι ζουν 500 ψυχές! Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι το πιο πυκνοδομημένο και πυκνοκατοικημένο μέρος στον πλανήτη, αφού τα σπίτια “ξεχειλίζουν” από τις ακτές και “κρέμονται” πάνω στη θάλασσα. Καλωσήρθατε στο νησί Μιγκίνγκο!

Το Μιγκίνγκο βρίσκεται στην μέση της λίμνης Βικτώρια, της μεγαλύτερης της αφρικανικής ηπείρου. Το νησί αποτελεί “μήλο της Έριδος” ανάμεσα στην Κένυα και την Ουγκάντα, με ορισμένους αναλυτές να κάνουν λόγο για “τον μικρότερο πόλεμο στην ιστορία της Αφρικής”. Τόσο μικρό, που ούτε κηρύχθηκε ποτέ επίσημα, ούτε ξέρει κανείς πως γίνεται…

Embed from Getty Images

Στο νησί μένουν κατά κύριο λόγο ψαράδες, εργάτες και οι οικογένειές τους. Είναι γεμάτο καλύβες φτιαγμένες από λαμαρίνες, που θυμίζουν τις φαβέλες της Βραζιλίας. Διαθέτει ωστόσο τέσσερα μπαρ, ένα κομμωτήριο, αλλά και… οίκους ανοχής.

Το πρωί το νησί αδειάζει σχεδόν, αφού οι περισσότεροι άνδρες φεύγουν για ψάρεμα. Το βράδυ ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται αφού καταφθάνουν γυναίκες από την Κένυα, την Τανζανία και την Ουγκάντα, για να αναλάβουν τη βραδινή “ψυχαγωγία”.

Τόσο η Κένυα, όσο και η Ουγκάντα διεκδικούν το μικροσκοπικό Μιγκίνγκο ως κομμάτι της επικράτειάς τους. Όσο για τον πληθυσμό του νησιού; Κι αυτός παραμένει διχασμένος, αφού με μία (πολύ σύντομη) βόλτα σε αυτό διαπιστώνει κανείς ότι – όσο δύσκολο και αν είναι σε ένα τόσο μικρό μέρος – αποφεύγουν να έρθουν ο ένας σε επαφή με τον άλλο.


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα