Το Βέλγιο νομιμοποίησε την ευθανασία ανηλίκων

Το Βέλγιο νομιμοποίησε την ευθανασία ανηλίκων

Αίσθηση στη διεθνή κοινότητα από την απόφαση της Βουλής του Βελγίου. Νομιμοποιείται η ευθανασία παιδιών, που πάσχουν από ανίατη ασθένεια σε τελικό στάδιο. Ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις. Αντιδράσεις από την εκκλησία

Το κοινοβούλιο του Βελγίου ενέκρινε το νομοσχέδιο, που επιτρέπει την ευθανασία σε παιδιά, που πάσχουν από ανίατη ασθένεια σε τελικό στάδιο.

Ο νόμος πέρασε με 86 "ναι", 44 "όχι", ενώ 12 βουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία.

Όταν ο νόμος υπογραφεί από τον Βασιλιά, το Βέλγιο θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποιεί την ευθανασία χωρίς ηλικιακά όρια.

Παιδιά που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο μιας ασθένειας και υποφέρουν θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν ευθανασία, την ώρα, που οι επικριτές του νόμου σημειώνουν ότι δεν είναι δυνατόν ένα παιδί να πάρει τέτοια απόφαση.

Στην Ολλανδία, η ευθανασία είναι νόμιμη για παιδιά ηλικιάς από 12 ετών και πάνω και μόνο αν δώσουν τη συγκατάθεσή τους οι γονείς.

Το Βέλγιο είχε νομοθετήσει ξανά για το συγκεκριμένο θέμα το 2002, επιτρέποντας την ευθανασία για ασθενείς πάνω από 18 ετών.

Όπως αναφέρει το Reuters, πολίτης, που παρακολουθούσε την ψηφοφορία στη Βουλή φώναξε στα γαλλικά "δολοφόνοι", αμέσως μόλις υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο.

Οι υποστηρικτές του νόμου σημειώνουν ότι θα ανακουφιστεί ένας μικρός αριθμός παιδιών, που όμως υποφέρουν και δεν έχουν επιλογή και σημειώνουν ότι οι γονείς, οι γιατροί και ψυχολόγοι θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει, πριν παρθεί η απόφαση.

Κληρικοί ωστόσο χαρακτηρίζουν το νόμο "ανήθικο".

"Βάσει της νομοθεσίας, ένα παιδί δεν μπορεί να παίρνει οικονομικές αποφάσεις, αλλά ξαφνικά θεωρείται ικανό να αποφασίζει αν κάποιος θα το βοηθήσει να πεθάνει", δήλωσε οργισμένο ο αρχιεπίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας των Βρυξελλών Andre-Joseph Leonard.

Γιατροί, έχουν προειδοποιήσει ότι ευαίσθητα παιδιά θα κινδυνέψουν και αναρωτήθηκαν αν μπορούν να λαμβάνουν μια τέτοια κρίσιμη απόφαση. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα 160 παιδίατροι, υπέγραψαν ανοικτή επιστολή ενάντια στο νόμο, σημειώνοντας ότι η σύγχρονη ιατρική μπορεί να απαλύνει τον πόνο.

SHARE:

24Media Network