Το Βερολίνο τρέμει την έλευση Τραμπ

Το Βερολίνο τρέμει την έλευση Τραμπ

Η Γερμανία διαβλέπει παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα μετά τη νίκη του Τραμπ. Πώς επηρεάζεται άμεσα η γερμανική οικονομία, αν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος υλοποιήσει τις προεκλογικές του εξαγγελίες;

Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας σκιάζονται από έναν τόνο αβεβαιότητας μετά τις αμερικανικές εκλογές και την εκλογή Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και το δημοψήφισμα του Brexit, αλλά δεν αναμένεται να υπάρξει μεγάλος οικονομικός αντίκτυπος στη γερμανική οικονομία βραχυπρόθεσμα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας.

«Το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα μετά την απόφαση για το Brexit και τις αμερικανικές εκλογές», ανέφερε το υπουργείο στη μηνιαία έκθεσή του. «Ωστόσο, δεν αναμένεται αρνητικός αντίκτυπος βραχυπρόθεσμα από τη σημερινή οπτική γωνία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, μάλλον συνέχισε να αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό το τρίτο τρίμηνο.

ADVERTISING

Η ρητορική του προστατευτισμού του Ντόναλντ Τραμπ και η απροσδόκητη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές προκάλεσαν σοκ στους Γερμανούς πολιτικούς και επιχειρηματίες.

Οι ΗΠΑ είναι η βασικότερη εξαγωγική αγορά της Γερμανίας, αντιστοιχώντας περίπου στο 10% των συνολικών πωλήσεων στο εξωτερικό. Το 2015, οι γερμανικές επιχειρήσεις πούλησαν στις ΗΠΑ προϊόντα αξίας 114 δισεκ. ευρώ – κυρίως οχήματα, μηχανήματα και χημικά. Το γερμανικό ινστιτούτο Ifo εκτιμά ότι πάνω από 1 εκατ. θέσεις εργασίας στη Γερμανία σχετίζονται με εκείνες τις εξαγωγές που θα μπορούσαν να μειωθούν εάν ο Τραμπ όντως υλοποιήσει τη ρητορική του προστατευτισμού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ, Γερμανία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ξεχάστε τα λόγια συναίνεσης. Ο Τραμπ επιστρέφει στην ακραία ρητορική

Βίαια επεισόδια στις ΗΠΑ για την εκλογή Τραμπ

SHARE:

24Media Network