Τουρκία: Αλλαγή φρουράς στις ένοπλες δυνάμεις – Ο Μετίν Γκιουράκ νέος αρχηγός

Τουρκία: Αλλαγή φρουράς στις ένοπλες δυνάμεις – Ο Μετίν Γκιουράκ νέος αρχηγός
Alptekin/FB

Ο στρατηγός Μετίν Γκιουράκ είναι ο διάδοχος του Γιασάρ Γκιουλέρ ως αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τις 30 Αυγούστου.

Αλλαγή φρουράς στην κορυφή των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, μετά την αποχώρηση του Γιασάρ Γκιουλέρ, που ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα υπουργού Αμυνας της γειτονικής χώρας αποφάσισε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο στρατηγός Μετίν Γκιουράκ είναι o διάδοχος του Γιασάρ Γκιουλέρ ως αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου.

Ο εκτελών χρέη αρχηγού Γενικού Επιτελείου και διοικητής του Στρατού Ξηράς στρατηγός Μουσά Άβσεβερ αποστρατεύεται. Ο στρατηγός Άβσεβερ είχε διοριστεί προσωρινά στη θέση αυτή μετά τις εκλογές της 28ης Μαΐου, επειδή ο μέχρι πρότινος επιτελάρχης Γιασάρ Γκιουλέρ ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Άμυνας και είχε αποστρατευτεί.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού τουρκικού Τύπου ο νέος αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Μετίν Γκιουράκ, στη διάρκεια της απόπειρας του πραξικοπήματος το 2016, ήταν διοικητής του 4ου Σώματος Στρατού στην Αγκυρα και είχε λάβει εντολή από τον τότε επιτελάρχη να εμποδίσει την κίνηση των αρμάτων και να επιθεωρήσει στη Σχολή της Αεροπορίας Στρατού. Έπειτα από διάφορες προσπάθειες του οι πραξικοπηματίες τον ακινητοποίησαν με τη βία. Ο ίδιος αργότερα κατέθεσε στον εισαγγελέα κατά των πραξικοπηματιών στη δίκη που ακολούθησε.

Ο στρατηγός Γκιουράκ υπηρετεί σήμερα ως διοικητής της 2ης Στρατιάς με έδρα τη Μαλάτια της ανατολικής Τουρκίας, αρά κατά τεκμήριο έχει ιδία αντίληψη των εξελίξεων σε σχέση με την περιοχή και ειδικά με το Ιράκ και τον πόλεμο της Συρίας.

Η πλέον εντυπωσιακή από τις προαγωγές που ανακοινώθηκαν ήταν στο Ναυτικό, όπου για πρώτη φορά μία γυναίκα παίρνει το βαθμό του αρχιπλοιάρχου και εντάσσεται στην κατηγορία των ανώτατων αξιωματικών του Ναυτικού. Πρόκειται για την πλοίαρχο Γκιοκτσέν Φιράτ, την ίδια αξιωματικό που έφερε και τον τίτλο της πρώτης γυναίκας που ανέλαβε διοίκηση πολεμικού πλοίου.

Νέος διοικητής του Στρατού Ξηράς διορίζεται ο νυν υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Σελτσούκ Μπαϊρακτάρογλου.

Στο Γενικό Επιτελείο της Πολεμικής Αεροπορίας αποστρατεύεται ο πτέραρχος Ατίλα Γκιουλάν και νέος αρχηγός αναλαμβάνει ο διοικητής της Τακτικής Αεροπορίας, πτέραρχος Ζιγιά Τζεμάλ Καντίογλου.

Δεν υπάρχουν αλλαγές στην ηγεσία του Ναυτικού και του Στόλου. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τις 30 Αυγούστου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα