Τουρκία: Σχέδια του πολεμικού ναυτικού για πυρηνικό υποβρύχιο

Διαβάζεται σε 2'
Τουρκία: Σχέδια του πολεμικού ναυτικού για πυρηνικό υποβρύχιο
ISTOCK

Τα πυρηνικά υποβρύχια έχουν μπει στα σχέδια της Τουρκίας σύμφωνα με τουρκικό ΜΜΕ, που επικαλείται άρθρο υποπλοίαρχου του Πολεμικού Ναυτικού.

Για εθνικό πρόγραμμα απόκτησης πυρηνικών υποβρυχίων μεσοπρόθεσμα από την Τουρκία κάνει λόγο δημοσίευμα σε ιστοσελίδα που ασχολείται με αμυντικά ζητήματα.

Στο δημοσίευμα της Savunma SanayiST, γραμμένο από τον υποπλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού Deniz Aytan, περιλαμβάνονται σημαντικές αναφορές για τα υποβρύχια με πυρηνική πρόωση. Στο άρθρο εξετάστηκαν διεξοδικά ειδικά τα υποβρύχια πυρηνικής πρόωσης κλάσης Barrucuda του Γαλλικού Ναυτικού. Παράλληλα, το άρθρο περιλαμβάνει επίσης σημαντικές αναφορές σε “Εθνικό Πυρηνοκίνητο Υποβρύχιο”, το οποίο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί μεσοπρόθεσμα.

Στο δημοσίευμα γίνεται κοινοποίηση αποσπάσματος άρθρου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Deniz Kuvvetleri Dergisi» του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού. Σε αυτό σημειώνεται ότι η Τουρκία σε σύντομο χρονικό διάστημα, με το που τεθεί σε λειτουργία ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Άκουγιου, θα πάρει τη θέση της στην σκακιέρα μεταξύ των χωρών που χρησιμοποιούν την πυρηνική ενέργεια. Επισημαίνεται ωστόσο, ότι  το άρθρο δεν αντικατοπτρίζει την επίσημη άποψη της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας.

Όπως προβλέπει, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αυξηθούν οι σχετικές γνώσεις και η εμπειρία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας σε όλους τους τομείς, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο στρατιωτικό τομέα, και ότι η ενέργεια αυτή θα ενσωματωθεί σε νέους τομείς ανάπτυξης ικανοτήτων.

Παράλληλα, κάνει λόγο για διαδικασία μετάβασης στην πυρηνική ενέργεια. Όπως σημειώνει, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι γνώσεις και η εμπειρία της Τουρκίας στον τομέα αυτό είναι περιορισμένες, θα πρέπει να εξεταστούν διάφορα ζητήματα που αφορούν τις ναυτικές δυνάμεις της χώρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα