Τουρκία:Κρίση δίχως τέλος

default image

Κλήση απο τον εισαγγελέα έλαβε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επειδή σχολίασε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου

Προκαταρκτική εξέταση για τις επικριτικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν κατά της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου να ακυρώσει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών διέταξε εισαγγελέας της Αγκυρας, σύμφωνα με το CNN-Turk.Ο εισαγγελέας θα εξετάσει τον πρωθυπουργό ύστερα από τη δήλωση του τελευταίου ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αποτελεί “σφαίρα κατά της δημοκρατίας”. Ανάλογη διαδικασία έχει κινηθεί και κατά του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Ντενιζ Μπαϊκάλ, ο οποίος έκανε επίσης δηλώσεις πριν από την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου.Την Τετάρτη το Συνταγματικό Δικαστήριο εξέδωσε δριμεία ανακοίνωση κατά του Ερντογάν και του Μπαϊκάλ, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις τους “ανεύθυνες”.Το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει κατηγορηθεί για μεροληψία καθώς τα περισσότερα μέλη του έχουν διορισθεί από τον απερχόμενο πρόεδρο Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, υπέρμαχο του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.
Δηλώσεις ΓκιουλΕν τω μεταξύ στο πολιτικό σκηνικό παρενέβη με δηλώσεις του στη “Μιλιέτ” ο υποψήφιος για την τουρκική προεδρία, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Ο Κ. Γκιουλ δήλωσε χαρακτηριστικά: ”
ούτε θα πάρουμε το καπέλο μας να φύγουμε, όπως έκανε ο Ντεμιρέλ το 1971, ούτε και θα τρέμει το χέρι μας όπως έκανε το 1997 ο Ρετζαΐ Κουτάν. Είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε όρθιοι“.Η δήλωση αναφέρεται στο ημιπραξικόπημα του 1971 και τον τότε πρωθυπουργό Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ο οποίος αμέσως μετά την προειδοποίηση του στρατού, είχε παραιτηθεί, αλλά και στο «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» του 1997, με πρωθυπουργό τον Νετζμετίν Ερμπακάν, ο οποίος δεν είχε δείξει κανένα σημάδι αντίστασης.Ο κ. Γκιουλ είπε επίσης ότι ένα “ανοιχτό πραξικόπημα”, δηλαδή κάτι σαν το πραξικόπημα του 1980, θα ήταν “το μεγαλύτερο κακό που θα μπορούσε να κάνει κανείς στην Τουρκία”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα