Τουρκία: Δικαστική έρευνα σε βάρος τεσσάρων εφημερίδων

Τουρκία: Δικαστική έρευνα σε βάρος τεσσάρων εφημερίδων

Η τουρκική δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα εναντίον τεσσάρων εφημερίδων , κατηγορώντας τες για ''τρομοκρατική προπαγάνδα"

Η τουρκική δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα εναντίον τεσσάρων τουρκικών εφημερίδων, οι οποίες δημοσίευσαν τη φωτογραφία που απεικονίζει τον εισαγγελέα που βρισκόταν σε καθεστώς ομηρίας . Οι εφημερίδες θα βρεθούν αντιμέτωπες με την κατηγορία της ''τρομοκρατικής προπαγάνδας''.

Συγκεκριμένα ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης κατηγορεί τις εφημερίδες "Hurriyet", "Cumhuriyet", "Posta" και "Bugun", οι οποίες δημοσίευσαν τη φωτογραφία που εικονίζει τον εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ την ώρα που ο ένας από τους δύο δράστες έχει βάλει ένα πιστόλι στον κρόταφο του. Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα λίγο μετά την έναρξη της ομηρίας το Λαϊκό Επαναστατικό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο(DHKP-C), το οποίο ανέλαβε και την ευθύνη της επίθεσης.

Μάλιστα μετά την δικαστική έρευνα, ο όμιλος Dogan, ένας από τους κύριους εκδοτικούς ομίλους της χώρας, στον οποίο ανήκουν οι εφημερίδες "Χουριέτ" και "Πόστα", ζήτησε επισήμως συγνώμη μέσω των ιστότοπων της και των στηλών της στις εφημερίδες.  Εξέφρασε τη λύπη της για την "κακή χρήση μιας φωτογραφίας η οποία αντιπροσωπεύει τα σύμβολα μιας τρομοκρατικής οργάνωσης".

Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης για την απελευθέρωση του ομήρου, το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο είχε απαγορεύσει στα τηλεοπτικά δίκτυα να μεταδίδουν απ' ευθείας εικόνες από το συμβάν.

Για να υπερασπιστεί τη κίνησή της η εφημερίδα "Χουριέτ" επικαλείται την ένωση των Τούρκων δημοσιογράφων η οποία υπογραμμίζει ότι η έρευνα αυτή "είναι αντίθετη στην αρχή της ισότητας μεταξύ των δημοσιογράφων και στο δικαίωμα της ενημέρωσης".Σε δηλώσεις του ένας αναλυτής, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί τόνισε ότι: "Δύο εφημερίδες του ομίλου Dogan κατονομάστηκαν μεταξύ αυτών που ερευνώνται. Δεν περιμένουμε κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα από την έρευνα, όμως δημιουργεί ανησυχίες ότι θα υπάρξει πολιτική πίεση επί του ομίλου. Έχουμε δει παρόμοια ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον όμιλο και στο παρελθόν ".

Να θυμίσουμε ότι το 2009 είχε επιβληθεί πρόστιμο στον όμιλό Dogan, το οποίο ανερχόταν στα 2,5 δισεκ. δολάρια για φόρους που δεν είχαν καταβληθεί. Μία ποινή που για αρκετούς είχε πολιτικά κίνητρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πυροβολισμοί στο δικαστικό μέγαρο, όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη ομηρία. Νεκροί και οι τρεις δράστες. Υπέκυψε ο εισαγγελέας

SHARE:

24Media Network