Τουρκία: Εκτοξευτήρες νερού και δακρυγόνα κατά διαδηλωτών για το διαδίκτυο

default image

Σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, με την αστυνομία να κάνει χρήση εκτοξευτήρων νερού και δακρυγόνα για να διαλύσει πολίτες που διαδήλωναν υπέρ του ελεύθερου διαδικτύου

Η αστυνομία έκανε χρήση εκτοξευτήρων νερού και δακρυγόνων για να διαλύσει εκατοντάδες ανθρώπους που διαμαρτύρονταν το Σάββατο (08/02) στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, εναντίον των νέων ελέγχων του διαδικτύου που εγκρίθηκαν αυτή την εβδομάδα από το κοινοβούλιο.

Οι νέες εξουσίες, μόλις εγκριθούν και από τον πρόεδρο, θα επιτρέπουν στις αρχές να μπλοκάρουν ιστότοπους μέσα σε λίγες ώρες και η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως αυτό εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει ένα σκάνδαλο διαφθοράς.

Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στις παρυφές της πλατείας Ταξίμ φωνάζοντας “Κάτω τα χέρια από το Ίντερνέτ μου”. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας εμπόδισαν την είσοδο του πλήθους στην πλατεία και χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες νερού για να το απωθήσουν προς τη μεγάλη πεζοδρομημένη λεωφόρο Ιστικλάλ, ενώ οι διαδηλωτές έριχναν πυροτεχνήματα προς τους αστυνομικούς.

Ο νέος νόμος επιτρέπει στην κυβερνητική αρχή που είναι αρμόδια για τις τηλεπικοινωνίες, (TIB) να μπλοκάρει, χωρίς την παραμικρή απόφαση της δικαιοσύνης, οποιονδήποτε ιστότοπο στο Ίντερνετ περιέχει πληροφορίες που “προσβάλλουν την ιδιωτική ζωή” ή θεωρείται πως συνιστούν διακριτική μεταχείριση ή πως είναι προσβλητικές.

Η TIB θα μπορεί επίσης να απαιτεί από τους πάροχους πρόσβασης οποιαδήποτε πληροφορία για τους ιστότοπους που επισκέπτεται ένας χρήστης και να τους αποθηκεύει για δύο χρόνια. Οι αντίπαλοι του νομοσχεδίου κάλεσαν ομόφωνα τον αρχηγό το κράτους Αμπντουλάχ Γκιούλ να μην το υπογράψει και να το αναπέμψει στο κοινοβούλιο.

Ο Ερντογάν πλήττεται από ένα πολύκροτο πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο στις παραμονές των τοπικών εκλογών του Μαρτίου και ενόψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Αυγούστου. Ως αντίδραση, ο πρωθυπουργός διέταξε μαζικές και χωρίς προηγούμενο εκκαθαρίσεις στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα