Τουρκία: Εξελέγη στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος ο Μπαναλί Γιλντιρίμ

Binali Yildirim, Turkey's current Transportation Minister and founding member of the AKP, Turkey¢s governing party, salutes during a meeting in Ankara, Turkey, Thursday, May 19, 2016.  Yildirim is expected to stand unopposed for the party leadership and automatically become Prime Minister at an extraordinary meeting to be held Sunday in Ankara. The shake up comes after Prime Minister Ahmet Davutoglu stepped down on May 4. (AP Photo)
Binali Yildirim, Turkey's current Transportation Minister and founding member of the AKP, Turkey¢s governing party, salutes during a meeting in Ankara, Turkey, Thursday, May 19, 2016. Yildirim is expected to stand unopposed for the party leadership and automatically become Prime Minister at an extraordinary meeting to be held Sunday in Ankara. The shake up comes after Prime Minister Ahmet Davutoglu stepped down on May 4. (AP Photo) ASSOCIATED PRESS

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός της Τουρκίας έπλεξε το εγκώμιο του Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη συνταγματική αλλαγή που επιθυμεί διακαώς ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν

Η μετάβαση σ' ένα προεδρικό σύστημα, την οποία ζητάει επίμονα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποτελεί "προτεραιότητα" για την Τουρκία, δήλωσε  ο Μπιναλί Γιλντιρίμ,  που εξελέγη σήμερα πρόεδρος στο έκτακτο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος λαμβάνοντας το σύνολο των 1405 έγκυρων ψήφων.

"Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε κατά προτεραιότητα είναι να περάσουμε απ' αυτή τη σημερινή ντε φάκτο κατάσταση σε μια νόμιμη κατάσταση" αλλάζοντας το Σύνταγμα για να θεσπιστεί ένα προεδρικό καθεστώς, δήλωσε ο Γιλντιρίμ στη διάρκεια του έκτακτου συνεδρίου.

"Ο πρόεδρός μας φέρει την ευθύνη του λαού μας. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι ένα νέο Σύνταγμα και ένα προεδρικό σύστημα", πρόσθεσε ο Γιλντιρίμ, που αναμένεται ακόμα και σήμερα να λάβει από τον Ερντογάν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα με τον νέο ηγέτη του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης , στο συνέδριο εξελέγη και η νέα Κεντρική Επιτροπή, όπου άλλαξαν περίπου τα μισά της μέλη. Στο σύνολό της η Επιτροπή αποτελείται από ονόματα εμπιστοσύνης του Ερντογάν.

Στο μήνυμά του που διαβάστηκε στο συνέδριο, ο Ερντογάν υπογράμμισε την ανάγκη μετάβασης στο προεδρικό σύστημα αναφέροντας ότι «στο προσεχές μέλλον και στο πλαίσιο των αναζητήσεων για νέο σύστημα και νέο σύστημα διακυβέρνησης, πιστεύω ότι θα αρθεί το στρεβλό αυτό σύστημα που επηρεάζει αρνητικά το κλίμα μεταξύ του λαού και του προέδρου της δημοκρατίας, του προέδρου της δημοκρατίας και του πολιτικού του προσωπικού». Μάλιστα, οι συμμετέχοντες στο συνέδριο άκουσαν όρθιοι το μήνυμα του Ερντογάν.

Οι στόχοι του νέου πρωθυπουργού

Ο Γιλντιρίμ, 60 ετών και συνοδοιπόρος του Ερντογάν στην πολιτική, έδειξε στην ομιλία του την πίστη του προς τον μέντορά του, χαρακτηρίζοντάς τον "αρχιτέκτονα της φωτισμένης Τουρκίας" και "άνθρωπο του λαού", υπό τις επανειλημμένες επευφυημίες των μελών του κόμματος που είχαν συγκεντρωθεί σε μια αίθουσα αθλητισμού της πρωτεύουσας.

Στην ομιλία του στο συνέδριο, ο Γιλντιρίμ είπε ακόμη πως η ΕΕ πρέπει να βάλει τέλος στη "σύγχυση" για τη μεταναστευτική πολιτική της και πως η Τουρκία έχει ανάγκη να ξέρει τι σκέφτεται η ΕΕ γι' αυτήν.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η χώρα του θα συνεχίσει τις κανονιστικές ρυθμίσεις για τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας είτε γίνει μέλος της ΕΕ είτε όχι.

Ο Γιλντιρίμ δήλωσε ακόμη ότι θα συνεχίσει τη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και των κούρδων ανταρτών μέσα στην Τουρκία και στη Συρία, υπογραμμίζοντας ότι η αλλαγή στην κυβερνητική ηγεσία δεν θα επιφέρει οποιαδήποτε μεταβολή στον αγώνα εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

'Ζωηρές ανησυχίες' της Μέρκελ ενόψει της συνάντησης με τον Ερντογάν

Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ

SHARE:

24Media Network