Τουρκία: Κινδυνεύει να τεθεί εκτός νόμου το HDP

Τουρκία: Κινδυνεύει να τεθεί εκτός νόμου το HDP
Υποστηρικτές του HDP AP Photo/Emre Tazegul

Το HDP κινδυνεύει να τεθεί εκτός νόμου και να μην μπορεί να συμμετάσχει στις επικείμενες εκλογές, ύστερα από πρόταση του εισηγητή του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο οποίος ζητά να απορριφθεί το αίτημα του HDP για αναβολή της δίκης μετά τις εκλογές.

Ο εισηγητής του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα του φιλοκουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) για “αναβολή της δίκης” του κόμματος, για το οποίο είχε προταθεί από τον εισαγγελέα η διακοπή λειτουργίας του.

Το HDP ως απάντηση είχε ζητήσει την αναβολή της απόφασης έως μετά τις εκλογές.

Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο εισηγητής του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο εκδικάζει την υπόθεση, στην έκθεση του, που μοιράστηκε στα μέλη του δικαστηρίου, ζητά να απορριφθεί το αίτημα του HDP. Βέβαια, η έκθεση του Εισηγητή δεν είναι δεσμευτική. Ωστόσο, το δικαστήριο θα συζητήσει την εν λόγω έκθεση πριν αποφασίσει αύριο Πέμπτη (26/1) για το αίτημα του HDP.

Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφασίσει να μπλοκάρει προσωρινά τους λογαριασμούς του HDP που περιείχαν την κρατική επιδότηση του κόμματος.

Σημειώνεται ότι, χθες, Τρίτη (24/1) κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ο ακροδεξιός εταίρος του προέδρου Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να αποφασίσει την απαγόρευση λειτουργίας του κόμματος.

“Θα σκεφτεί το Συνταγματικό Δικαστήριο να αφήσει το χυμένο αίμα των μαρτύρων μας για μετά τις εκλογές; Το HDP θα πρέπει να κλείσει, η φωλιά του διχασμού και της τρομοκρατίας πρέπει να εξαλειφθεί χωρίς να χαθεί χρόνος”, δήλωσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα