Τουρκία: “Λαγοί” του Ερντογάν μιλούν για αναβολή των εκλογών – Τι προβλέπει το τουρκικό Σύνταγμα

Τουρκία: “Λαγοί” του Ερντογάν μιλούν για αναβολή των εκλογών – Τι προβλέπει το τουρκικό Σύνταγμα
Ο Ταγίπ Ερντογάν στο Kahramanmaras AP

Θα διεξαχθούν ή όχι οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς; Ηδη οι πληροφορίες που θέλουν τον Ερντογάν να σηκώνει το γάντι της αναβολής πληθαίνουν.

H συζήτηση στην Τουρκία για πιθανή αναβολή των εκλογών (προεδρικές και βουλευτικές) έχει αρχίσει να φουντώνει για τα καλά.

Τη Δευτέρα ένα από τα πιο ιστορικά στελέχη του κυβερνώντος AKP, o Mπουλέντ Αρίντς, δήλωσε με κάθε επισημότητα ότι οι εκλογικές διαδικασίες θα πρέπει να αναβληθούν μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

Mάλιστα όταν του ασκήθηκε κριτική από την αντιπολίτευση (συγκεκριμένα τονίστηκε ότι με βάση το άρθρο 78 του Συντάγματος αναβολή των εκλογών μπορεί να προκαλέσει μόνο μία πολεμική σύρραξη), ο Αρίντς, απάντησε με πρωτοφανή κυνισμό.

“Πράγματι, υπάρχει αυτή η διάταξη” τόνισε ο πρώην αναπληρωτής Πρωθυπουργός “αλλά τα Συντάγματα δεν είναι ιερά κείμενα, είναι νομικά κείμενα. Ο νομοθέτης μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταργήσει, να τροποποιήσει και να αντικαταστήσει κάποιο άρθρο του Συντάγματος”.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει ανοίξει μέχρι στιγμής τα χαρτιά του αν και μία δήλωσή του προκάλεσε απορίες: “Θα ολοκληρώσουμε τις εργασίες ανακατασκευής των κτιρίων στις σεισμόπληκτες περιοχές μέσα σ’ ένα χρόνο”.

Πώς είναι τόσο σίγουρος ο Τούρκος πρόεδρος ότι θα κερδίσει τις εκλογές (που είχε προγραμματίσει για τις 14 Μαϊου) και ότι θα βρίσκεται στην αρχή σ’ ένα χρόνο από τώρα;

Τούρκος δημοσιογράφος από την πλευρά του, ο Φατίχ Ανταϊλί, πληροφόρησε ότι οι εκλογές θα αναβληθούν για τουλάχιστον έξι μήνες: “Την απόφαση θα την πάρει η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή αφού διαπιστώσει ότι είναι αδύνατον να διεξαχθεί εκλογική διαδικασία στις πληγείσες επαρχίες”.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι εκλογές μπορεί να αναβληθούν ακόμα και για ένα χρόνο και κάπως έτσι η προηγούμενη δήλωση του Ερντογάν αρχίζει και εξηγείται.

Η αντιπολίτευση, εννοείται, ότι βρίσκεται ήδη στα κάγκελα. Από τη φυλακή, ο πρώην επικεφαλής του HDP, Σελαχαντίν Ντεμιρτάς τόνισε χαρακτηριστικά ότι “οι κυβερνώντες, την ώρα που είμαστε όλοι επικεντρωμένοι στη διαχείριση της καταστροφής, ετοιμάζονται να αγνοήσουν και πάλι το Σύνταγμα”.

Η ανακοίνωση πάντως κοινής υποψηφιότητας της Αντιπολίτευσης αναβλήθηκε για μία ακόμη φορά με δεδομένο ότι η διεξαγωγή των εκλογών τίθεται πλέον εν αμφιβόλω.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα