Πορεία για τη δικαιοσύνη: Λαοθάλασσα ενάντια στον αυταρχικό Ερντογάν

Συγκέντρωση υποστηρικτών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Κωνσταντινούπολη
Συγκέντρωση υποστηρικτών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Κωνσταντινούπολη AP

Ολοκληρώθηκε η διάρκειας 25 ημερών πορεία τους, που εξελίχθηκε στην μεγαλύτερη διαμαρτυρία. Η συγκέντρωση μοιάζει να είναι μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν από το 2013

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας την Κυριακή, καθώς ολοκληρώθηκε η διάρκειας 25 ημερών πορεία τους, που εξελίχθηκε στην μεγαλύτερη διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Κουνώντας τουρκικές σημαίες, αλλά και πανό με την λέξη “δικαιοσύνη” σε χρώμα κόκκινο κι άσπρο, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για ν' ακούσουν το ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στο τέλος της πορείας αυτής διαμαρτυρίας των 425 χιλιομέτρων από την Άγκυρα.

Supporters of Kemal Kilicdaroglu, the leader of Turkey's main opposition Republican People's Party, shout slogans as they gather for a rally following their 425-kilometer (265-mile) 'March for Justice' in Istanbul, Sunday, July 9, 2017. The leader of the main opposition party in Turkey is set to complete the final stretch of a 25-day
Supporters of Kemal Kilicdaroglu, the leader of Turkey's main opposition Republican People's Party, shout slogans as they gather for a rally following their 425-kilometer (265-mile) 'March for Justice' in Istanbul, Sunday, July 9, 2017. The leader of the main opposition party in Turkey is set to complete the final stretch of a 25-day "March for Justice" from the capital Ankara to Istanbul.(AP Photo/Lefteris Pitarakis) AP

Ο Κιλιτσντάρογλου είναι ηγέτης του κοσμικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). Η “πορεία της δικαιοσύνης” ξεκίνησε από την Άγκυρα στα μέσα Ιουνίου, ως βασική διαμαρτυρία για την 25ετή φυλάκιση του μέλους του κόμματος, Ενίς Μπερμπέρογλου με κατηγορίες για κατασκοπεία.

Ο Κιλιτσντάρογλου περπάτησε 450χλμ

Ο Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), πραγματοποίησε σε ηλικία 68 ετών την πορεία 450 χιλιομέτρων από την Άγκυρα ως την Κωνσταντινούπολη για να καταγγείλει τη καταδίκη σε 25 χρόνια κάθειρξη του βουλευτή Ενίς Μπερμπέρογλου, που καταδικάστηκε επειδή έδωσε στην εφημερίδα της αντιπολίτευσης Cumhuriyet απόρρητες πληροφορίες.

Η πρωτοβουλία αυτή μετατράπηκε σε μια πορεία στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες αντίπαλοι του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι υποστηρικτές του Κιλιτσντάρογλου την συνέκριναν με τη διάσημη «Πορεία του αλατιού» του Γκάντι το 1930 ενάντια στη βρετανική κυριαρχία στην Ινδία.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν κατηγορεί τον επικεφαλής του CHP ότι συντάσσεται «με τους τρομοκράτες» και μάλιστα τον προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να ληφθούν νομικά μέτρα εναντίον του.

εν θέλω να υπάρχει στη συγκέντρωση τίποτα άλλο εκτός από (τουρκικές) σημαίες

«Δεν θέλω να υπάρχει στη συγκέντρωση τίποτα άλλο εκτός από (τουρκικές) σημαίες, πανό που να ζητούν δικαιοσύνη και πορτρέτα του Ατατούρκ», έχει προειδοποιήσει ο Κιλιτσντάρογλου. Σε γραπτές του δηλώσεις στο AFP ο επικεφαλής του CHP κατήγγειλε ότι η χώρα «κυβερνάται με αυθαίρετο τρόπο» και ότι «έχουν ξεπεραστεί τα όρια». «Αυτή τη στιγμή το κοινοβούλιο στην Τουρκία δεν λειτουργεί και η χώρα κυβερνάται από διατάγματα του Ερντογάν», τόνισε, προσθέτοντας ότι «έχει καταργηθεί εντελώς η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».

το κοινοβούλιο στην Τουρκία δεν λειτουργεί

Η αντιπολίτευση στην Τουρκία καταγγέλλει της αυταρχικές τάσεις του Ερντογάν, κυρίως μετά την επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα του Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του και μετά τις διώξεις που γίνονται έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου: περίπου 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και περισσότεροι από 100.000 έχουν αποπεμφθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Η κυβέρνηση αντιμετώπιζε την πορεία του Κιλιτσντάρογλου με περιφρόνηση. Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ εκτίμησε την Παρασκευή ότι έχει αρχίσει «να γίνεται ενοχλητική». «Πρέπει να σταματήσει μετά τη συγκέντρωση», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ/AP Photo/Lefteris Pitarakis

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
SHARE:

24Media Network