Τουρκία: Ο Ερντογάν μπορεί να επαναφέρει την θανατική ποινή

Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks to CNN.
Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks to CNN. CNN

Για "προδοσία" και "αιτία επαναφοράς της θανατικής ποινής", έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN για το αποτυχημένο πραξικόπημα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN πως δεν μπορεί να αποκλείσει την επαναφορά της θανατικής ποινής για τους "προδότες" που οργάνωσαν και συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα σε βάρος του.

Μετά τις εκκαθαρίσεις στο στρατό, τη δικαιοσύνη και το δημόσιο ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε για μια ακόμη φορά πως οι ένοχοι θα πληρώσουν.

"Συντελέστηκε έγκλημα προδοσίας και το αίτημα (σ.σ επαναφοράς της θανατικής ποινής) δεν μπορεί να παραβλεφθεί από την κυβέρνησή", ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο αμερικανικό CNN, μιλώντας για τις επόμενες κινήσεις του.

Ο ίδιος τόνισε πως απαραίτητο για την επαναφορά της θανατικής ποινής είναι η έγκριση από το Κοινοβούλιο της χώρας του. "Προκειμένου το αίτημα να υλοποιηθεί και να θεωρηθεί συνταγματικό, θα πρέπει να υπάρξει μία κοινοβουλευτική απόφαση. Οι επικεφαλής των κομμάτων θα πρέπει να συναντηθούν και να το συζητήσουν και, εφόσον δεχτούν να το κάνουν αυτό, τότε εγώ σαν πρόεδρος θα εγκρίνω οποιαδήποτε απόφαση προκύψει από τη βουλή", επισήμανε ο Ερντογάν στη δημοσιογράφο Becky Anderson, στην πρώτη συνέντευξή του μετά το πραξικόπημα.

"Οι πολίτες στους δρόμους το ζήτησαν" επισήμανε ο Ερντογάν σύμφωνα με ένα απόσπασμα της συνέντευξης που πρόβαλε το CNN.

"Οι πολίτες έχουν την γνώμη ότι αυτοί οι τρομοκράτες πρέπει να εκτελεστούν... Γιατί θα πρέπει να τους κρατάω και να τους ταϊζω στις φυλακές για τα επόμενα χρόνια, αυτό λένε οι πολίτες".

Η Τουρκία κατήργησε τη θανατική ποινή το 2004, στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, όμως οι εκκλήσεις για την επαναφορά της εντάθηκαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος η οποία εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο και είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 232 άνθρωποι, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της κυβέρνησης.

Ο Λευκός Οίκος καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τους κανόνες δικαίου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τους κανόνες δικαίου έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

«Αυτό που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα κάνουν σαφές στους Τούρκους ομολόγους τους είναι πως είναι σημαντικό γι' αυτούς να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να σεβαστούν και να τηρήσουν τις νόμιμες διαδικασίες και να προστατέψουν τις ελευθερίες που προβλέπονται από το τουρκικό Σύνταγμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Έρνεστ τόνισε πως δεν είναι έτοιμος «να κρίνει» συγκεκριμένες ενέργειες του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος.

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας αυτής», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Πρόσθεσε πως η Ουάσιγκτον πρόσφερε να βοηθήσει την Τουρκία στη διεξαγωγή οποιασδήποτε έρευνας για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Η Τουρκία έχει καλέσει τις ΗΠΑ να παραδώσουν τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος, ο οποίος ζει εδώ και χρόνια αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει κανένα αίτημα από την Άγκυρα για έκδοση του Γκιουλέν, ενώ έχουν αποσαφηνίσει ότι θα εξετάσουν οποιοδήποτε αίτημα, σύμφωνα με τη διμερή συμφωνία έκδοσης.

«Ο ισχυρισμός ότι με κάποιο τρόπο οι ΗΠΑ προσφέρουν καταφύγιο στον κ. Γκιουλέν δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι δεν έχει κατατεθεί κάποιο αίτημα έκδοσης», σημείωσε ο Έρνεστ.

(Πηγή: CNN, ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πραξικόπημα στην Τουρκία, Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γερμανία σε Τουρκία: Θανατική ποινή και ένταξη στην ΕΕ δεν πάνε μαζί

Τουρκία: H επίθεση των πραξικοπηματιών κομάντο στο ξενοδοχείο του Ερντογάν

Τουρκία: Οι αρχές διεξήγαγαν έρευνα στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ

SHARE:

24Media Network