Τουρκία: O Μπιναλί Γιλντιρίμ αναλαμβάνει την πρωθυπουργία

default image

Το όνομα του Τούρκου Υπουργού Μεταφορών "κλείδωσε" πριν λίγο στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία

Ο Υπουργός Μεταφορών και στενός συνεργάτης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ, θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο εκπρόσωπος του κόμματος.

Ο διάδοχος του Αχμέτ Νταβούτογλου πρόκειται να εκλεγεί και επισήμως στο έκτακτο συνέδριο του AKP, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Μαίου στην Άγκυρα, καθώς θα είναι ο μόνος υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος και κατά συνέπεια για την πρωθυπουργία της γειτονικής χώρας.

Πλήρης στήριξη στον Ερντογάν

Ο Γιλντιρίμ, ένας συνιδρυτής του AKP ο οποίος είναι συνεργάτης του Ερντογάν από το 1994 που αυτός ο τελευταίος είχε εκλεγεί δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, θεωρείται σίγουρο πως θα στηρίξει τον στόχο του Ερντογάν για αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να δημιουργηθεί ένα προεδρικό σύστημα, μια κίνηση που οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι θα επιφέρει ενίσχυση του αυταρχισμού.

“Και τώρα, τόπο στο προεδρικό καθεστώς!”, είχε δηλώσει ο Γιλντιρίμ λίγο καιρό μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του Νταβούτογλου.

Μια νέα κυβέρνηση ενδέχεται να ανακοινωθεί ακόμη και τη Δευτέρα, δήλωσαν στο Ρόιτερς πηγές του AKP. Οι επενδυτές θα παρακολουθούν για οποιεσδήποτε αλλαγές στην ομάδα της οικονομικής διαχείρισης, ιδιαίτερα αν θα παραμείνει στη θέση του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος θεωρείται ότι έχει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα