Τουρκία: Ο ΟΗΕ καλεί τη χώρα να άρει τη κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενόψει των εκλογών

Ο ανώτατος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν
Ο ανώτατος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν AP

Ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, ανώτατος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου στη κυβέρνηση της Τουρκίας ότι δεν γίνονται σωστές εκλογές με φιμωμένη αντιπολίτευση

Ο ανώτατος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε σήμερα την Τουρκία να άρει αμέσως την παρατεταμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη διεξαγωγή αξιόπιστων εκλογών.

«Είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς μπορούν να διεξαχθούν αξιόπιστες εκλογές σε ένα περιβάλλον όπου οι διαφορετικές απόψεις και η αμφισβήτηση του κυβερνώντος κόμματος τιμωρούνται τόσο αυστηρά», ανέφερε σε μια δήλωση ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

ADVERTISING

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προγραμμάτισε τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών για τον Ιούνιο, παρέτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης επτά φορές μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Το γραφείο του Ζέιντ, σε έκθεσή του τον Μάρτιο, κατηγόρησε την κυβέρνησή του για μαζικές συλλήψεις, αυθαίρετες απολύσεις και άλλες παραβιάσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ισοδυναμούν με «συλλογική τιμωρία».

Η εκλογική διαδικασία στη Τουρκία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουνίου, με τον νυν πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να αισθάνεται ιδιαίτερα ανήσυχος, με φόντο τις δημοσκοπήσεις που, αν και τον δείχνουν να εξασφαλίζει την πρωτιά, καθιστά δύσκολη τη πιθανότητα να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στο Σεράγεβο η πρώτη προεκλογική ομιλία του Ερντογάν

Σνομπάρει το debate ο Ερντογάν

Τουρκία: "Ας αναμετρηθούμε σαν άνδρες" κάλεσε τον Ερντογάν ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης

Εκλογές στη Τουρκία: Η αντιπολίτευση όρισε υποψήφιο τον Μουχαρέμ Ιντσέ

SHARE:

24Media Network