Τουρκία: Επιβεβαίωση της παραίτησης του Mr "Γαλάζια Πατρίδα"

Φρεγάτα κοντά στις ακτές της Τουρκίας
Φρεγάτα κοντά στις ακτές της Τουρκίας AP

Η παραίτηση του αντιναυάρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί, μετά την αιφνίδια καρατόμησή του από τη θέση του αρχηγού του τουρκικού ΓΕΝ είναι γεγονός καθώς την επιβεβαίωσε και ο ίδιος.

Πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα, υποστηρίζουν ότι ο αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος το περασμένο Σάββατο μετατέθηκε αιφνίδια, με διάταγμα του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, από τη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων, υπέβαλε την παραίτησή του.

Τζιχάτ Γιαϊτζί
Τζιχάτ Γιαϊτζί YOUTUBE @VATAN T.V

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο αντιναύαρχος Γιαϊτζί, γνωστός ως ο εμπνευστής της Γαλάζιας Πατρίδας αλλά και ως "αρχιτέκτονας" του μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης, δήλωσε ότι κατηγορήθηκε με κατασκευασμένες κατηγορίες και γι' αυτό αποχωρεί από το στράτευμα.

Σημειώνεται ότι μια από τις εξηγήσεις για την αιφνίδια απομάκρυνση του Γιαϊτζί από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, όπως αποκάλυψε απόστρατος Τούρκος συνταγματάρχης στην τουρκική τηλεόραση, ήταν η παρέμβαση του Γιαϊτζί σε διαγωνισμό για προμήθεια καλωδίων για τις τορπίλες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, όπου τον διαγωνισμό κέρδισε κάποιος γνωστός του Τούρκου επιτελάρχη.

Ωστόσο άλλη επιτροπή έκρινε το υλικό ακατάλληλο με αποτέλεσμα ο Γιαϊτζί να ακυρώσει τον διαγωνισμό. Η εταιρία που κέρδισε τον διαγωνισμό προμήθειας διαμαρτυρήθηκε στο υπουργείο Άμυνας και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έδωσε εντολή να διεξαχθεί έρευνα, η δε αρμόδια επιτροπή που διερευνά το θέμα ζήτησε την απομάκρυνση του Τούρκου αντιναυάρχου.

Ο γνωστός δημοσιογράφος της Χουριέτ, Νεντίμ Σενέρ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: "Σύμφωνα με πληροφορίες μου από το άμεσο περιβάλλον του, ο Γιαϊτζί, από τον οποίο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζήτησε σήμερα να εγκαταλείψει τη θέση του στο Πολεμικό Ναυτικό και να μετατεθεί στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, παραιτήθηκε δηλώνοντας ότι παρουσίασαν για εκείνον έναν πλαστό φάκελο και αυτό ήταν άδικο".

Σύμφωνα με νεότερο tweet, οι πληροφορίες περί παραίτησης του Τζιχάτ Γιαϊτζί επιβεβαιώθηκαν. Όπως ανέφερε ο ίδιος, "η παραίτησή μου δεν ήταν ποτέ μία αντίδραση προς τον πρόεδρό μας. Η αφοσίωση μου σε αυτόν θα συνεχίσει να υπάρχει σε όλη τη διάρκεια της ζωής μου. Τα πραγματικά πρόσωπα εκείνων που έστησαν αυτό με αναπόδεικτους ισχυρισμούς, θα φανερωθούν σ' εμένα".

Σε βιβλίο του αμφισβητούσε ανοιχτά 23 ελληνικά νησιά

Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί ήταν ένας από τους κύριους εκφραστές των θέσεων και των διεκδικήσεων της Άγκυρας τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα στο βιβλίο του "Απαιτήσεις από την Ελλάδα: Τα προβήματα στο Αιγαίο - Ερωτήσεις και απαντήσεις" , αμφισβητούσε ανοιχτά την κυριαρχία της Ελλάδας επί 23 νησιών.

Συγκεκριμένα, μέσα στο βιβλίο του ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα παραβίασε τις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισιών και επομένως έχει ακυρωθεί η προϋπόθεση για μεταφορά των νησιών στην Ελλάδα.


Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network