Τουρκία: Ορκίζεται το Σάββατο ο Ερντογάν – Οι αλλαγές στα υπουργεία “κλειδιά”

Τουρκία: Ορκίζεται το Σάββατο ο Ερντογάν – Οι αλλαγές στα υπουργεία “κλειδιά”
Από την ορκωμοσία της τουρκικής Βουλής AP Photo/Ali Unal

Το Σάββατο θα γίνουν γνωστά τα ονόματα του νέου υπουργικού συμβουλίου του Ερντογάν. Τα επικρατέστερα ονόματα για τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Οικονομικών.

Η Τουρκία μπαίνει σε μια νέα -αλλά και πολύ γνώριμη για εκείνη- εποχή, μετά τη νίκη του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές που του εξασφάλισε ακόμη μια πενταετία στο “τιμόνι” της χώρας.

Η νέα εποχή “κλείδωσε” με την ορκωμοσία της Βουλής, ενώ το Σάββατο (02/06) αναμένεται η ορκωμοσία του Ερντογάν, που θα ακολουθήσει την ανακοίνωση της νέας του κυβέρνησης.

Οι 600 εκλεγμένοι βουλευτές του νέου τουρκικού κοινοβουλίου ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο υπό το βλέμμα του Ερντογάν που βρισκόταν στο θεωρείο.

Το βράδυ του Σαββάτου αναμένεται να ανακοινωθεί και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Άγνωστη παραμένει ωστόσο, η “τύχη” των τριών κορυφαίων στελεχών του Ερντογάν και τι σηματοδοτούν οι αλλαγές αυτές.

Από την ορκωμοσία της τουρκικής Βουλής AP Photo/Ali Unal

Τσαβούσογλου, Ακάρ και Σοϊλού βρίσκονται χωρίς χαρτοφυλάκιο, ενώ παραμένει άγνωστο πού θα τους αξιοποιήσει ο Τούρκος πρόεδρος.

Στην Τουρκία μετέβη και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για να δώσει το “παρών” στην ορκωμοσία του Ερντογάν. Πέραν της ορκωμοσίας του Τούρκου προέδρου, ο Στόλτενμπεργκ μετέβη στην Άγκυρα για δύο ημέρες και για να κάμψει τις αντιρρήσεις Ερντογάν, αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Τα νέα πρόσωπα που “ακούγονται”

Δημοσίευμα της εφημερίδας Cumhuriyet αναφέρει ότι νέος υπουργός Άμυνας αναλαμβάνει ο έως σήμερα Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, επιλογή που θα σημάνει σοβαρή αλλαγή στρατηγικής στην άμυνα.

Επιπλέον, στη θέση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας φέρεται να τοποθετείται ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν. Αρκετοί είναι εκείνοι που ερμηνεύουν την εν λόγω κίνηση ως μήνυμα προς τη Δύση για συνεργασία και ήπιων τόνων εξωτερική πολιτική και διπλωματία.

Στη θέση του αντιπροέδρου, με κορυφαίο ρόλο στη διαχείριση της οικονομίας φέρεται να επιστρέφει και ο Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης στους διεθνείς πολιτικο-οικονομικούς κύκλους. Για τη θέση του υπουργείου Οικονομικών ακούγεται το όνομα του Τζεβντέτ Γιλμάζ που διετέλεσε υπουργός Ανάπτυξης την τετραετία 2011 – 2015.

Παράλληλα, ο εθνικιστής υποψήφιος κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών, Σινάν Ογάν, που στήριξε δημόσια τον πρόεδρο Ερντογάν, αναλαμβάνει επίσης κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο. Αν και ακουγόταν έντονα ότι θα αναλάβει τον τομέα της “Μετανάστευσης” πληροφορίες αναφέρουν ότι το σενάριο αυτό δεν θα υλοποιηθεί.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα