Εκλογές στην Τουρκία: Τον Ερντογάν θα στηρίξει ο Ογάν στον δεύτερο γύρο

Εκλογές στην Τουρκία: Τον Ερντογάν θα στηρίξει ο Ογάν στον δεύτερο γύρο
Ερντογάν και Ογάν Turkish Presidency via AP

Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα στηρίξει στο δεύτερο γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών ο Σινάν Ογάν, δίνοντάς τον μεγάλο πλέον προβάδισμα για την επανεκλογή του στον προεδρία.

Τη στήριξή του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών ανακοίνωσε, το απόγευμα της Δευτέρας (22/5), ο Σινάν Ογάν.

Η απόφασή του -που πιθανότατα σηματοδοτεί την επανεκλογή του Ερντογάν στην προεδρία της τουρκικής δημοκρατίας- έρχεται λίγες μόλις ημέρες πριν οι τούρκοι πολίτες προσέλθουν στις κάλπες (28/5) για να αποφασίσουν αν ο Ερντογάν ή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θα ηγηθεί της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στις 14 Μαΐου, ο Ερντογάν έλαβε 49,52%, αδυνατώντας να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που απαιτούνταν για εκλογή από τις πρώτες κάλπες.

Ο Κιλιτσντάρογλου, ο υποψήφιος της εξακομματικής συμμαχίας της αντιπολίτευσης, έλαβε 44,88%, ενώ ο Ογάν, υποστηριζόμενος από τη Συμμαχία ATA, τερμάτισε τρίτος με 5,17%.

Ο Κιλιτσντάρογλου έχει δεσμευτεί να προβεί σε σαρωτικές αλλαγές στην εσωτερική, εξωτερική και οικονομική πολιτική, με τον Ερντογάν να δηλώνει ότι η ψήφος υπέρ του στον δεύτερο γύρο είναι ψήφος υπέρ της σταθερότητας.

Οι αναλυτές λένε ότι η υποστήριξη του Ογάν θα δώσει ώθηση στον Ερντογάν, αλλά θα διχάσει τους υποστηρικτές του τελευταίου.

Κιλιτσντάρογλου: Αυτές δεν είναι εκλογές, είναι δημοψήφισμα

Απάντηση στη στήριξη του Ογάν προς τον Ερντογάν έδωσε ο πρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τονίζοντας πως τα ψέματα τελείωσαν, ότι πλέον δεν πρόκειται για εκλογές αλλά για δημοψήφισμα ως προς το αν θα σωθεί η χώρα από την τρομοκρατία και τους πρόσφυγες ή όχι.

«Είναι ξεκάθαρο ποιος είναι με το μέρος της πώλησης αυτής της όμορφης χώρας και ποιος με το μέρος της πώλησης αυτής της όμορφης χώρας! Ερχόμαστε να σώσουμε αυτή τη χώρα από την τρομοκρατία και τους πρόσφυγες. Αυτό είναι δημοψήφισμα. Κανείς δεν μπορεί πια να ξεγελάσει κανέναν. Καλώ τα 8 εκατομμύρια πολίτες μας και όλους τους νέους μας που δεν προσήλθαν στις κάλπες».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα