Τουρκία: Παρέτεινε την NAVTEX και ανέβασε την ένταση

Τουρκία: Παρέτεινε την NAVTEX και ανέβασε την ένταση
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις

Ψηλά το θερμόμετρο της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο κρατά η Τουρκία με την απόφασή της να επεκτείνει τη Navtex που έληγε την Κυριακή μέχρι τις 27 Αυγούστου.

Η Τουρκία μπορεί να φαίνεται ότι επιθυμεί το διάλογο αλλά δεν συμβάλλει διόλου στον κατευνασμό της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οπως έγινε γνωστό το απόγευμα οι Τούρκοι ανανέωσαν την παράνομη NAVTEX για το Oruc Reis, το οποίο θα παραμείνει στην οριζόμενη ως ελληνική υφαλοκρηπίδα μέχρι τις 27 Αυγούστου τουλάχιστον.

Ολα αυτά την ώρα που υποτίθεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμεσολαβητική προσπάθεια της Γερμανίας η οποία κορυφώνεται με την επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Χαϊκο Μάας τόσο στην Αθήνα όσο και στην Αγκυρα.

Το τουρκικό πλοίο έχει εισέλθει ουκ ολίγες φορές στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως αν έχει προχωρήσει σε έρευνες ή όχι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ το Oruc Reis πλέει την Κυριακή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νοτιοδυτική κατεύθυνση και εντός της προηγούμενης παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX, η ισχύς της οποίας έληγε τα μεσάνυκτα.

Συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού, και παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει πάντως σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκεται να δεχθεί τετελεσμένα και ότι θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα νόμιμα δικαιώματά της.

Κυβερνητικά στελέχη, σε ότι αφορά την παράταση της παράνομης τουρκικής NAVTEX, αναφέρουν τα εξής : «Η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μόνο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο οτι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική. Με τη συμπεριφορά αυτή το μόνο που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα