Τουρκία: Πρόωρες εκλογές ζητά ο ακροδεξιός Μπαχτσελί – Συνάντηση με Ερντογάν

Τουρκία: Πρόωρες εκλογές ζητά ο ακροδεξιός Μπαχτσελί – Συνάντηση με Ερντογάν
Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Τουρκίας AP

Την Τετάρτη στις 13.30 αναμένεται να συναντηθούν οι δύο για να συζητήσουν για το αίτημα του ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος - Ζητά να επισπευθούν οι διαδικασίες για να γίνει ο Ερντογάν, "Σουλτάνος"

Ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί ζήτησε πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μπαχτσελί, που είναι εταίρος του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), θα έχει συνάντηση με τον Ερντογάν αύριο, στις 13.30.

Ο ηγέτης των ακροδεξιών προτείνει οι εκλογές που θα σηματοδοτήσουν και την αλλαγή του πολιτεύματος της Τουρκίας από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία, να διεξαχθούν στις 26 Αυγούστου 2018. “Η Τουρκία δεν μπορεί να περιμένει για την επόμενη μέρα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαχτσελί.

Σημειώνεται, πως οι εκλογές προγραμματίζονται κανονικά για τις 3 Νοεμβρίου του 2019.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ τόνισε πάντως ότι η πρόταση του αρχηγού του MHP θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί στα κομματικά όργανα του κυβερνώντος AKP.

AKP και MHP θα υποστηρίξουν τον Ταγίπ Ερντογάν ως προεδρικό υποψήφιο, ενώ θα κατεβάσουν κοινές λίστες υποψηφίων βουλευτών στις βουλευτικές εκλογές.

Ο αντιπρόεδρος του κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μπουλέντ Τεζκάν χαιρέτισε την θέση Μπαχτσελί, απαντώντας “είμαστε έτοιμοι”.

Μετά τις εκλογές, η θέση του πρωθυπουργού της Τουρκίας θα καταργηθεί και ο πρόεδρος της χώρας θα είναι ταυτόχρονα αρχηγός του κράτους και της κυβέρνησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα