Τουρκία: Τι γίνεται με τα F-16 μετά την άρση των όρων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ

Τουρκία: Τι γίνεται με τα F-16 μετά την άρση των όρων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ
Τουρκικά F 16 ASSOCIATED PRESS

Πρόσβαση στον οδικό χάρτη που θα ακολουθηθεί μετά την άρση των όρων για τα τουρκικά F-16 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ απέκτησε η τουρκική εφημερίδα Hürriyet.

Τον οδικό χάρτη που θα ακολουθηθεί μετά και την άρση των όρων για τα F-16 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ παρουσιάζει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Hürriyet.

Όπως αναφέρεται αρχικά, τον Ιανουάριο, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, ενώ πιθανή είναι και μία συνάντηση ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η Hürriyet έφτασε στον οδικό χάρτη που έπρεπε να ακολουθηθεί αφού η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ήρε τους όρους για τα F-16. Πρώτον, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο. Μετά από αυτή τη συνάντηση, πρόκειται να ενεργοποιηθεί η διαδικασία, ενώ ο Ερντογάν είναι πιθανόν να συναντηθεί με τον Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Εάν η διαδικασία κυλήσει ομαλά, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα ενημερώσει το Κογκρέσο για την πώληση των F-16. Αυτό θα τεθεί σε ισχύ εάν δεν ληφθεί αντίρρηση εντός 30 ημερών. Για να πραγματοποιηθεί η πώληση, ούτε ένας γερουσιαστής στο Κογκρέσο δεν πρέπει να εκφράσει αντίρρηση. Μετά από αυτή τη διαδικασία, οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν ένα κείμενο προσφοράς στην Τουρκία και εάν η προσφορά λάβει θετική απάντηση, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες προμήθειας.

Το κλίμα ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα είναι θετικό, ενώ διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως “ο άνεμος στην Ουάσιγκτον φύσηξε υπέρ της Τουρκίας”. Η άποψη της αμερικανικής διοίκησης για εμάς έχει επίσης αλλάξει. Αυτή η θετική ατμόσφαιρα αντικατοπτρίστηκε και στη διαδικασία των F-16.

Ο Διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ, δήλωσε πως θα κάνει έφεση, ενώ σύμφωνα με όσα αναφέρει την τουρκική εφημερίδα, Τούρκοι αξιωματούχοι, κατά την προηγούμενη επίσκεψή τους στις ΗΠΑ, έκαναν δύο αιτήματα για συνάντηση με τον Επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ , ωστόσο εκείνος δεν ήθελε να τους συναντήσει.

“Η Μαύρη Θάλασσα βρίσκεται στο στόμα όλων”

Τονίζοντας ότι πρόκειται για μια ευαίσθητη διαδικασία, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η παράδοση των F-16 είναι σημαντική γιατί η Τουρκία ελέγχει τον εναέριο χώρο της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

“Το κάνουμε με τα F-16. Η διάσταση της Μαύρης Θάλασσας είναι πολύ σημαντική αυτή τη στιγμή. Αυτό ήρθε στο προσκήνιο στις συνεντεύξεις. Λόγω του ρωσοουκρανικού πολέμου, ο στρατός, οι εξωτερικές υποθέσεις, οι γερουσιαστές και οι βουλευτές αποδίδουν μεγάλη σημασία στη Μαύρη Θάλασσα. Όλοι πιάνουν τη Μαύρη Θάλασσα στο στόμα τους”.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία, αμέσως μετά την επίσημη απομάκρυνσή της από το πρόγραμμα F-35 τον Σεπτέμβριο του 2021, ήθελε να αγοράσει 40 Block 70 F-16 από τις ΗΠΑ για να μην αποδυναμωθεί ο αεροπορικός της στόλος, η οποία προστατεύει επίσης τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, και 80 μονάδες για εκσυγχρονισμό τα πολεμικά αεροσκάφη στους υπάρχοντες στόλους της. Είχε ενημερώσει τις ΗΠΑ ότι ήθελε να αγοράσει ένα κιτ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα