Τουρκία: “Οι συμβάσεις για τα F-16 έχουν υπογραφεί’

Διαβάζεται σε 2'
Τουρκία: “Οι συμβάσεις για τα F-16 έχουν υπογραφεί’
F-16 Getty Images

Εξελίξεις σε ό,τι αφορά την πώληση F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία ισχυρίζεται ότι υπάρχουν το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Πηγές αναφέρουν ότι οι συμβάσεις έχουν υπογραφεί.

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι οι συμβάσεις για την προμήθεια των F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπογραφεί και ότι οι εργασίες για τις λεπτομέρειες συνεχίζονται μεταξύ των αντιπροσωπειών.

«Οι συμβάσεις έχουν υπογραφεί, οι εργασίες για τις λεπτομέρειες διεξάγονται μέσω συναντήσεων μεταξύ δύο αντιπροσωπειών. Οι λεπτομέρειες που θα προκύψουν μετά τις αποφάσεις που θα ληφθούν σχετικά με τα επιμέρους θα κοινοποιηθούν στη συνέχεια», ανέφεραν οι ίδιες πηγές κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των στρατιωτικών συντακτών, σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο καθοριστικό βήμα για την πώληση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα αλλά και των F-16 στην Τουρκία έγινε στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την αμερικανική κυβέρνηση να προχωρά στην επόμενη φάση, στέλνοντας την επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο για την ταυτόχρονη έγκριση της πώλησης νέων μαχητικών αεροσκαφών σε Ελλάδα και Τουρκία.

Είχε προηγηθεί η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την τουρκική βουλή, η επιστολή Μπάιντεν στο Κογκρέσο που πίεζε για την αποδοχή του αιτήματος της Άγκυρας, και η υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας από τον πρόεδρο Ερντογάν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε το Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης των F-16 στην Τουρκία, ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων και την πώληση προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα, ύψους 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αργά την Παρασκευή.

Η πώληση στην Τουρκία περιλαμβάνει 40 νέα αεροσκάφη F-16 και εξοπλισμό για τον εκσυγχρονισμό 79 αεροσκαφών του υπάρχοντος στόλου της. Η πώληση στην Ελλάδα περιλαμβάνει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-35 Lightning II Joint Strike Fighters και συναφή εξοπλισμό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα