Τουρκία: “Βουτιά” της λίρας μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμένιων από τις ΗΠΑ

Τουρκία: “Βουτιά” της λίρας μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμένιων από τις ΗΠΑ
O Ερντογάν Turkish Presidency via AP

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ έχει και οικονομικές συνέπειες για την Τουρκία.

H αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915 από τις ΗΠΑ δεν προκάλεσε νευρικές αντιδράσεις στην τουρκική πολιτική σκηνή αλλά και στις αγορές του χρήματος.

Τη Δευτέρα η τουρκική λίρα προσέγγισε επίκδυνα το ιστορικό χαμηλό που είχε “πιάσει” τον προηγούμενο Νοέμβριο στην ισοτιμία της με το δολάριο. Πλέον, η ισοτομία διαγράφεται στις 8,48 λίρες ανά δολάριο ενώ τον Νοέμβρη είχε φτάσει στις 8,58.

Τα παραπάνω συνιστούν την οικονομική διάσταση στην κρίση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία οι οποίες μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία παιρνούν από σοβαρή δοκιμασία σε πολλά επίπεδα.

Υπάρχουν, μην ξεχνάμε, οι πολύ μεγάλες διαφωνίες για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία και ο ταυτόχρονος αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα των αμερικανικών F-35 αλλά και οι ζωηρές αμφιβολίες που εκφράζει πλέον η Αμερική για το ρόλο που παίζει η Τουρκία περιφερειακά.

Στην οικονομία εκτός από τη διαρκή υποχώρηση του νομίσματός της έναντι των μεγάλων ξένων νομισμάτων, η Τουρκία έχει να αντιμετωπίζει και τον πολύ μεγάλο πληθωρισμό ο οποίος, όπως είναι φυσιολογικό, κατατρώει τα εισοδήματα και δημιουργεί μεγάλη λαϊκη δυσαρέσκεια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα