Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες: Ο μακελάρης στο Reina είχε βοήθεια εκ των έσω

Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες: Ο μακελάρης στο Reina είχε βοήθεια εκ των έσω

Πρώην επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δηλώνει βέβαιος πως ο άνδρας που γάζωσε το κλαμπ της Κωνσταντινούπολης είχε βοήθεια μέσα από το νυχτερινό κέντρο προκειμένου να εκτελέσει την αποστολή του

Αποκαλυπτικές δηλώσεις του πρώην επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών Τσεβντέρ Ονές στην εφημερίδα Hurriyet. Όπως δηλώνει ο Τούρκος πρώην αξιωματικός, ο άνθρωπος που εισέβαλε την Πρωτοχρονιά στο κλαμπ Reina και σκότωσε 39 ανθρώπους, τραυματίζοντας δεκάδες άλλους, είχε "χωρίς αμφιβολία" βοήθεια εκ των έσω.

Είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται για 'μοναχικό λύκο'

"Αν εξετάσει κανείς τον τρόπο με τον οποίο ταξίδεψε ο δράστης από το Κιργιστάν στην Κωνσταντινούπολη, την αναχώρησή του για την ανατολική επαρχία της Κόνια και τις διασυνδέσεις του με οικογένειες στις δύο αυτές περιοχές, είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται για 'μοναχικό λύκο", σημειώνει ο Ονές. Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως το σχέδιο είχε εξυφανθεί με ανθρώπους εντός του κλαμπ, οι οποίοι και βοήθησαν τον άνδρα να φτάσει ώς εκεί, αλλά και να αποχωρήσει χωρίς, ώς αυτή την ώρα, να έχει εντοπιστεί.

"Ένας άνδρας κινείται στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης (και από το Κιργιστάν στην Κόνια και την Πόλη) φέροντας μια τσάντα που τραβά το ενδιαφέρον και παρ' όλα αυτά κατορθώνει να φτάσει στο Reina περνώντας από σειρά αστυνομικών ελέγχων" συμπληρώνει ο Τούρκος ειδικός. Όπως σημειώνει, μπορεί το έργο των αρχών να ήταν σημαντικό, όμως η υπόθεση ανέδειξε σημαντικές ελλείψεις και αδυναμίες. "Ο δράστης κατάφερε να βρει αυτά τα κενά και να προχωρήσει με την επίθεση" συμπληρώνει, αναδεικνύοντας τα σοβαρά ζητήματα ασφαλείας που προκύπτουν για το καθεστώς Ερντογάν και τη γειτονική χώρα γενικότερα.

Πρόκειται για μια άριστα εκτελεσμένη επίθεση, με ένα ευρύ δίκτυο επικοινωνίας και παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην πόλη

Επιπλέον, ο Ονές τονίζει πως υπάρχει κόσμος στην Τουρκία που γνωρίζει και δεν μιλά, αναφορικά με τον δράστη, που παραμένει ακόμη άφαντος. "Πρόκειται για μια άριστα εκτελεσμένη επίθεση, με ένα ευρύ δίκτυο επικοινωνίας και παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην πόλη" σημειώνει και κάνει λόγο για "επαγγελματική δομή" στην ομάδα που εκτέλεσε το τρομοκρατικό χτύπημα.

Μπορεί ο Isis να ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, όμως πολιτικοί κύκλοι διατυπώνουν υποψίες κατά πόσο μπορεί ο μακελάρης να ήταν μέλος ξένων μυστικών υπηρεσιών

Ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών επιμένει εξάλλου πως δεν είναι καθόλου βέβαιο πως πρόκειται για χτύπημα του Ισλαμικού Κράτους. "Μπορεί ο Isis να ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, όμως πολιτικοί κύκλοι διατυπώνουν υποψίες κατά πόσο μπορεί ο μακελάρης να ήταν μέλος ξένων μυστικών υπηρεσιών" εξηγεί και διατυπώνει ερωτηματικά ως προς τις διασυνδέσεις του με ξένα κέντρα. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν η επίθεση είναι έργο Τζιχαντιστών, το περιστατικό δείχνει πως υπάρχουν πολλοί σιωπηροί και ενεργοί θύλακες ακόμη στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο δράστης της επίθεσης με 39 νεκρούς σε νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ταυτοποιήθηκε και είναι ένας Ουζμπέκος τζιχαντιστής και μέλος του Ισλαμικού Κράτους, αναφέρουν δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

ΠΗΓΗ HURRIYET

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συνεχίζονται οι συλλήψεις για τον εντοπισμό του μακελάρη της Κωνσταντινούπολης

Ουζμπέκος τζιχαντιστής ο μακελάρης του Reina

SHARE:

24Media Network