Τουρκική απειλή για τις έρευνες στην Κύπρο

default image

Από τις αντιδράσεις στις απειλές περνά η Τουρκία, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να προειδοποιεί με στρατιωτική παρέμβαση σε περίπτωση που αρχίσουν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Χαρακτήρισε "παράνομες" τις έρευνες

Μετά από μήνες εκβιασμών και αντιδράσεων και αφού ΗΠΑ και Ρωσία ξεκαθάρισαν ότι η Κύπρος έχει δικαίωμα να πραγματοποιήσει έρευνες για φυσικό αέριο, η Τουρκία φαίνεται ότι προχωρά σε ευθείες απειλές.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Εγκεμέν Μπαγίς, μιλώντας στην εφημερίδα “Ζαμάν”, προειδοποίησε με “αντιδράσεις χωρίς όρια” σε περίπτωση που η αμερικανική εταιρεία Noble Energy ξεκινήσει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Μπαγίς αναφερόμενος στην πιθανή έναρξη των ερευνών, είπε χαρακτηριστικά “γι’ αυτό υπάρχει ο στόλος” και πρόσθεσε ότι “στο παρελθόν η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε επιχειρήσει να κάνει παρόμοια πράγματα, αλλά υπάρχουν αυτοί που θυμούνται τι αντιμετώπισε”.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Μπαγίς τόνισε ότι “είναι παράνομο να κάνουν έρευνες σε ύδατα που δεν τους ανήκουν. Η Τουρκία θα κάνει στο έπακρο χρήση όλων των δικαιωμάτων της, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και θα πράξει τα δέοντα. Γνωρίζουν τη σοβαρότητα που διακρίνει την Τουρκία”.

Στην παρατήρηση του συντάκτη της τουρκικής εφημερίδας ότι κατά τις έρευνες που είχαν γίνει στο παρελθόν, πλοία του τουρκικού πολεμικού στόλου είχαν σπεύσει στην περιοχή, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης απάντησε: “Γι’ αυτόν τον λόγο φτιάξαμε το στρατό μας και εκπαιδεύσαμε τους στρατιώτες”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΗΕ, ασκεί πιέσεις στην Κύπρο να καθυστερήσει τη γεώτρηση  που πρόκειται να αρχίσει την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι συνομιλίες για το κυπριακό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα