Τουρκικό ΥΠΕΞ: Συστήνουμε στην Ελλάδα να μην προκαλεί “εντάσεις” στη Μεσόγειο

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Συστήνουμε στην Ελλάδα να μην προκαλεί “εντάσεις” στη Μεσόγειο

Συστάσεις προς τη χώρα μας αναφορικά με τη δραστηριότητα του Barbaros και την παρακολούθησή του από ελληνική φρεγάτα στέλνει το τουρκικό υπουργείο.

Ενοχλημένη η τουρκική κυβέρνηση από την αποστολή στην κυπριακή ΑΟΖ, της φρεγάτας “Νικηφόρος Φωκάς”. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου Ανατολού, από το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών σημειώνουν: «Συστήνουμε στην Ελλάδα να απέχει από ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή της Μεσογείου.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει τα εξής: «Το σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά σήμερα το πρωί ξεκίνησε νέες σεισμικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας στην Μεσόγειο. Η ανακοίνωση που έκανε χθες το ελληνικό Υπ. Εξωτερικών είναι τελείως αβάσιμη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η επιμονή της Ελλάδας σε εξωπραγματικούς ισχυρισμούς δεν θα οδηγήσει σε τίποτε άλλο πέρα από τη ζημιά στις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Τουρκία θα εξακολουθεί να κάνει χρήση των κυριαρχικών δικαιωμάτων που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα. Με αυτήν την αφορμή συνιστούμε στην Ελλάδα να αποφεύγει ενέργειες που θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση στην περιοχή».

Στο μεταξύ, το ελληνικό Πεντάγωνο, έπειτα από επικοινωνία του News24/7 διαψεύδει τα περί επεισοδίου ανάμεσα στην ελληνική φρεγάτα και τα τουρκικά πολεμικά πλοία στην περιοχή. Την είδηση φαίνεται πως μετέδιδαν το πρωί της Πέμπτης ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ.

Θυμίζουμε πως το BARBAROS έχει ρίξει από το βράδυ της Τετάρτης άγκυρα, μεταξύ του δυτικού άκρου του οικοπέδου 4 της κυπριακής ΑΟΖ και το νοτιοανατολικού άκρου του FIR Αθηνών και το πλήρωμά του “χαζεύει” τα πολεμικά πλοία που το “γυροφέρνουν”! Από τη μία η ελληνική φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, από την άλλη μια τουρκική φρεγάτα και λίγο μακρύτερα οι “διαιτητές”: ένα αμερικανικό κι ένα γερμανικό πλοίο παρακολουθούν την κατάσταση. Στο βυθό έχει εντοπιστεί κι ένα τουρκικό υποβρυχίο…

Από το ναύσταθμο του Ακσάζ έχουν αποπλεύσει κι άλλα πολεμικά πλοία των Τούρκων που ακόμη δεν είναι σαφές προς τα που θα πλεύσουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα