'Τραγωδία απίστευτης κλίμακας' μια στρατιωτική λύση στη Βόρεια Κορέα

'Τραγωδία απίστευτης κλίμακας' μια στρατιωτική λύση στη Βόρεια Κορέα

Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με τα Ηνωμένα Έθνη, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα για να βρουν μια διέξοδο από τη βορειοκορεατική κρίση και να αποφύγουν τη στρατιωτική λύση

Η οποιαδήποτε στρατιωτική λύση στην κρίση της Βόρειας Κορέας θα αποτελούσε μια «τραγωδία απίστευτης κλίμακας» δήλωσε την Παρασκευή ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις, τονίζοντας πως η Ουάσινγκτον εργάζεται σε διεθνές επίπεδο για να βρει μια διπλωματική λύση.

Η Βόρεια Κορέα έχει αγνοήσει όλες τις εκκλήσεις για να περιορίσει το πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα, ακόμη εκείνες της Κίνας, την μόνη μεγάλη σύμμαχό της, με την Πιονγκγιάνγκ να χαρακτηρίσει νόμιμη αυτοάμυνα τα οπλικά προγράμματά της.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει προχωρήσει σε σειρά πυρηνικών δοκιμών από τις αρχές του 2016, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αποκτήσει διηπειρωτικούς πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, που θα της επέτρεπαν να πλήξει το αμερικανικό έδαφος. Σε συνέχεια της κλιμάκωσης των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο την Κυριακή εκτόξευσε έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο.

«Θα συνεχίσουμε να επεξεργαζόμαστε το θέμα» τόνισε ο Μάτις σε συνέντευξη Τύπου στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

«Αν καταλήξουμε σε μια στρατιωτική λύση, θα πρόκειται για μια τραγωδία απίστευτης κλίμακας. Για αυτό το λόγο η προσπάθειά μας είναι να συνεργαστούμε με τα Ηνωμένα Έθνη, με την Κίνα, την Ιαπωνία και την Νότια Κορέα για να προσπαθήσουμε να βρούμε μια διέξοδο από αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου.

Τα σχόλια του Μάτις ήταν από τις πλέον σαφείς ενδείξεις μέχρι τώρα ότι η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα επιδιώξει να εξαντλήσει όλες τις εναλλακτικές πριν στραφεί σε στρατιωτική δράση για να εξαναγκάσει την Πιονγκγιάνγκ να συμμορφωθεί.

Οι ΗΠΑ, που έχουν παρατάξει 28.500 στρατεύματα στην Νότια Κορέα για την φύλαξή της ενάντια στην απειλή της Βόρειας Κορέας, έχουν καλέσει την Κίνα να κάνει περισσότερα για να συγκρατήσει τον γείτονά της.

Ο Μάτις εμφανίστηκε να υπερασπίζεται τις πιο πρόσφατες προσπάθειες του Πεκίνου προς αυτή την κατεύθυνση, αναγνωρίζοντας ακόμη και κάποια θετικά βήματα από την πλευρά της Πιονγκγιάνγκ.

«Εκείνοι (σ.σ.: η Βόρεια Κορέα) ξεκάθαρα δεν ακούν, αλλά φαίνεται να υπάρχει μια κάποια επιρροή των Κινέζων. Προφανώς και δεν είναι η ιδανική όταν εκτοξεύουν ένα πύραυλο», τόνισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, σε ερώτηση που του τέθηκε για τις πυρηνικές δοκιμές της Κυριακής.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: AP Photo/Jacquelyn Martin)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορέα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Β.Κορέα: Νέα εκτόξευση πυραύλου υπό την επίβλεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν

Τα Ηνωμένα Έθνη αποφασίζουν για την Βόρεια Κορέα

Ανησυχία Ρωσίας και Κίνας για την νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα

SHARE:

24Media Network