Τραγωδία στο Έσσεξ: Δείγματα από τις οικογένειες για εξέταση DNA των θυμάτων

Τραγωδία στο Έσσεξ: Δείγματα από τις οικογένειες για εξέταση DNA των θυμάτων
Το φορτηγό της φρίκης. AP

Συγκλονισμένος όλος ο πλανήτης παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις αποκαλύψεις γύρω από τους 39 ανθρώπους που βρέθηκαν νεκροί στο φορτηγό του θανάτου στη Βρετανία. Ιστορίες ανθρώπων που έφυγαν απο το Βιετνάμ για μια καλύτερη ζωή. Ελεύθεροι τρεις από τους συλληφθέντες.

Με την αγωνία να αυξάνεται στο Βιετνάμ για τις οικογένειες των μεταναστών που περιμένουν να μάθουν αν συγγενείς τους είναι μεταξύ των 39 θυμάτων στο “φορτηγό της φρίκης” στη  Βρετανία,  η αστυνομία της χώρας πήρε δείγματα τριχών και αίματος για να έχει το DNA συγγενών ωστε να το συγκρίνει με εκείνο των θυμάτων.

Αν και οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι 31 άνδρες και οι οκτώ γυναίκες που βρέθηκαν νεκροί κατάγονταν από την Κίνα, αμφιβολίες άρχισαν να εγείρονται όταν πολλές οικογένειες από το Βιετνάμ δήλωσαν ότι φοβούνται πως συγγενείς τους είναι μεταξύ των θυμάτων.

Πιστεύεται μάλιστα ότι τα περισσότερα θύματα κατάγονταν από φτωχά χωριά στο κέντρο του Βιετνάμ, όπου ολοένα και περισσότερες οικογένειες αποκαλύπτουν πληροφορίες για τις τελευταίες συνομιλίες που είχαν με τους συγγενείς τους.

Έρευνες της αστυνομίας. AP

 

Το όνειρο για καλύτερη ζωή που κατέληξε σε “ομαδικό μεταλλικό τάφο”

Οι πατέρες των Τζόζεφ Νγκουγιέν Ντινχ Λουόνγκ και Φαμ Θι Τρα Μάι, που οι οικογένειές τους πιστεύουν ότι έχασαν τη ζωή τους στο κοντέινερ του φορτηγού, δήλωσαν ότι τους επισκέφθηκαν χωριστά αστυνομικοί για να πάρουν δείγματα.

Ο Λε Μινχ Τουάν δεν έχει νέα από τον γιο του Λε Βαν Χα μετά το μήνυμα που του έστειλε στο Facebook, δύο μέρες πριν βρεθεί το φορτηγό, και στο οποίο ανέφερε: «Σε λίγο θα επιβιβαστώ σε όχημα με προορισμό τη Βρετανία, Θα επικοινωνήσω με την οικογένεια μόλις φτάσω στην Αγγλία, μπαμπά».

«Δεν έχω νέα του από τότε», δήλωσε ο Λε Μινχ Τουάν. «Είμαι βέβαιος ότι ήταν σε αυτό το φορτηγό. Το μόνο που θέλω είναι το πτώμα του γιού μου», πρόσθεσε.

Ο 30χρονος έφυγε από το Βιετνάμ τον Ιούνιο, αφήνοντας πίσω του δύο γιους και μία κόρη. Ήθελε να φτάσει στη Βρετανία μέσω της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Γαλλίας.

Ο Λε Βαν Χα ήλπιζε να βρει δουλειά στη Βρετανία για να ξεπληρώσει το χρέος του των 27.000 ευρώ προς τους διακινητές του, καθώς και τα 7.600 ευρώ που δανείστηκε για να χτίσει το σπίτι του.

«Έφυγε για να πληρώσει τα χρέη του (…) και να στέλνει χρήματα ώστε τα παιδιά του να έχουν μια καλύτερη ζωή», εξήγησε ο πατέρας του με δάκρυα στα μάτια κρατώντας σφιχτά στην αγκαλιά του τον εγγονό του.

Η μητέρα του Βο Νγκοκ Ναμ, 28 ετών, δήλωσε ότι δεν έχει πια νέα του γιου της ο οποίος εργαζόταν στη Ρουμανία και σκόπευε να πάει στη Βρετανία. «Είναι ήδη πολλές ημέρες που περιμένω νέα του με αγωνία, αλλά δεν έχουμε μάθει τίποτα», εξήγησε.

Πολλοί μετανάστες αναχωρούν από φτωχές περιοχές στο κέντρο του Βιετνάμ αναζητώντας καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Συχνά θέλουν να φτάσουν στη Βρετανία για να εργαστούν σε ινστιτούτα αισθητικής ή σε παράνομα αγροκτήματα καλλιέργειας κάνναβης με την ελπίδα να κερδίσουν γρήγορα χρήματά.

Έρευνες της αστυνομίας. AP

 

Κάτοικοι σκοπεύουν να συγκεντρωθούν σήμερα για να συμμετάσχουν σε λειτουργία και να προσευχηθούν για τα 39 θύματα.

Η αστυνομία του Έσεξ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επιταχύνει τη διαδικασία ταυτοποίηση των θυμάτων που βρέθηκαν στο φορτηγό, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα χρειαστεί χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Εξάλλου ο πρεσβευτής του Βιετνάμ στο Λονδίνο Τραν Νγκοκ Αν συνομίλησε χθες Σάββατο με την υπουργό Εσωτερικών της Βρετανία Πρίτι Πατέλ και με τους ερευνητές που έχουν αναλάβει την υπόθεση.

Ελεύθεροι οι συλληφθέντες

Στο μεταξύ, τρία πρόσωπα, που είχαν συλληφθεί σε σχέση με την έρευνα, αφέθηκαν ελεύθερα με εγγύηση, ανακοίνωσε η αστυνομία του Έσεξ.

Ένας άνδρας και μια γυναίκα από το Ουόρινγκτον της βόρειας Αγγλίας αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση μέχρι τις 11 Νοεμβρίου ενώ ένας άνδρας από τη Βόρεια Ιρλανδία αφέθηκε επίσης ελεύθερος με εγγύηση μέχρι τις 13 Νοεμβρίου, ανέφερε σε δήλωσή της η αστυνομία.

Χθες απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος του οδηγού του φορτηγου, του 25χρονου Μορίς Ρόμπινσον, για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας, λαθραία διακίνηση ανθρώπων, υποβοήθηση της παράτυπης μετανάστευσης και ξέπλυμπα χρημάτων. Τη Δευτέρα θα παρουσιασθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, μεταξύ των τριών προσώπων, που είχαν συλληφθεί την Παρασκευή και αφέθηκαν ελεύθερα με εγγύηση, περιλαμβάνονται η τελευταία δηλωμένη ιδιοκτήτρια του φορτηγού Scania, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να μεταφέρει το κοντέινερ ψυγείο όπου ανακαλύφθηκαν την Τετάρτη τα 39 πτώματα σε βιομηχανικό πάρκο στο Γκρέις, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το Λονδίνο, και ο σύζυγός της. Και οι δύο είναι ηλικίας 38 ετών.

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία έθεσαν ερωτήσεις στο ζευγάρι πριν αυτό συλληφθεί, αμφισβητούν οποιαδήποτε ανάμιξή τους και υποστηρίζουν πως είχαν πουλήσει το φορτηγό πριν από λίγο περισσότερο από έναν χρόνο.

Το άλλο πρόσωπο που αφέθηκε ελεύθερο είναι ένας 46χρονος άνδρας, και όχι 48 ετών, όπως ανέφερε μέχρι τότε η αστυνομία, ο οποίος είχε συλληφθεί την Παρασκευή στο λονδρέζικο αεροδρόμιο του Στάνστεντ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα