Τραμπ εναντίον ΕΕ: Επιβάλλει δασμούς 11 δισ. σε ευρωπαϊκά προϊόντα λόγω Airbus

Τραμπ εναντίον ΕΕ: Επιβάλλει δασμούς 11 δισ. σε ευρωπαϊκά προϊόντα λόγω Airbus
Ντόναλντ Τραμπ AP

Με μία απειλητική ανάρτηση στο Twitter, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κηρύσσει και επίσημα εμπορικό πόλεμο κατά της ΕΕ επιβάλλοντας τεράστιους δασμούς σε σειρά προϊόντων της, με δικαιολογία τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στην Airbus.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα ύψους 11 δισ. δολαρίων, μία ημέρα αφού ο Αμερικανός αντιπρόσωπος για το εμπόριο (USTR) πρότεινε μια λίστα με προϊόντα που στοχοποιούνται ως αντίποινα για τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις στις εταιρίες αεροσκαφών.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου διαπιστώνει ότι οι ενισχύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Airbus έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τις ΗΠΑ, οι οποίες τώρα θα επιβάλουν Δασμούς σε προϊόντα 11 δισ. δολαρίων από την ΕΕ! Η ΕΕ εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ στο εμπόριο για πολλά χρόνια. Σύντομα θα σταματήσει!», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.


Η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η ΕΕ με τις επιδοτήσεις στις αεροπορικές της εταιρίες βλάπτει τα αμερικανικά συμφέροντα και γι’ αυτό το λόγο επιθυμούν να απαντήσουν με δασμούς σε μία σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα.

Τα προϊόντα αυτά ποικίλουν από εξαρτήματα αεροπλάνων μέχρι βασικά διατροφικά είδη όπως το κρασί, το τυρί και το ψάρι. Το ύψος των δασμών δεν είναι τυχαίο, καθώς εκτιμάται ότι η συνολική αξία των προϊόντων αυτών που “μπαίνουν” στην αμερικανική αγορά ανέρχεται στα 11 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Η υπόθεση, που χρονολογείται από το 2004, άρχισε όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση κατήγγειλε την αμερικανική κυβέρνηση για παράνομες επιδοτήσεις στην Boeing ύψους 19 δισεκατομμυρίων ευρώ. Έκτοτε το γαϊτανάκι των εκατέρωθεν καταγγελιών δεν έχει σταματήσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα