Τραμπ: Η αποκάλυψη για φοροδιαφυγή βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό

Τραμπ: Η αποκάλυψη για φοροδιαφυγή βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό
O πρόεδρος των ΗΠΑ στον κήπο του Λευκού Οίκο μετά από ενημέρωση για την πανδημία AP

Φωτιά στην αμερικανική πολιτική σκηνή έβαλαν οι αποκαλύψεις των New York Times για τα οικονομικά στοιχεία του Τραμπ, ένα μήνα πριν τις εκλογές και στις παραμονές του πρώτου debate απέναντι στον Τζο Μπάιντεν

Φωτιά στο αμερικανικό πολιτικό σκηνικό έχει βάλει η αποκάλυψη των New York Times, ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν πλήρωσε ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος για μία δεκαετία, ενώ την χρονιά που ήταν υποψήφιος για την προεδρία, και κατά τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής του, το ποσό που κατέβαλε στην εφορία ήταν μόλις 750 ευρώ.

Η έρευνα των New York Times, η πιο εμπεριστατωμένη σε αυτή την κατεύθυνση, αποτελεί καίριο πλήγμα για τον Τραμπ, ένα μήνα πριν τις εκλογές και στις παραμονές της πρώτης τηλεμαχίας απέναντι στον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν. Ήδη από το 2015 όταν και ανακοίνωνε την υποψήφιότητά του για το χρίσμα των ρεπουμπλικανών, ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε το προφίλ του επιτυχημένου επιχειρηματία, επιχειρώντας να προβάλει τις διοικητικές του ικανότητες έναντι των αντιπάλων του. Έκτοτε, δεν ήταν λίγες οι φορές που ήρθε αντιμέτωπος με δημοσιεύματα που έκαναν εκτενή αναφορά στις αιτήσεις πτώχευσης που κατέθεσαν οι επιχειρήσεις του στο πέρασμα των χρόνων αλλά και στον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η οικονομική στήριξη από τον πατέρα του στην οικονομική του επιτυχία.

“Οι φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ και των επιχειρήσεών του αποκαλύπτουν την κενότητα, αλλά και την “μαεστρία” της εικόνας του αυτοδημιούργητου δισεκατομυριούχου, που καλλιεργούσε ο Τραμπ μέσω του ριάλιτι “The Apprentice”, αναφέρουν οι Times για να καταλήξουν: “Αποκαλύπτουν ότι υποδυόταν τον ρόλο του μεγιστάνα των επιχειρήσεων με μεγαλύτερη επιτυχία, από ό,τι ήταν στην πραγματική ζωή”.

“Κατά την διάρκεια της καριέρας του, οι απώλειες των επιχειρήσεών του συχνά αθροίζονταν σε ποσά πολύ μεγαλύτερα από εκείνα που θα μπορούσαν να μειώσουν τους φόρους από άλλα εισοδήματα του ίδιου έτους.Όμως υπάρχει ένα παραθυράκι: με ορισμένους περιορισμούς, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων μπορούν να μεταφέρουν τις απώλειες, προκειμένου για να μειώσουν τους φόρους τα επόμενα χρόνια”.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας έδειξε επίσης ότι ο Τραμπ θα χρωστάει περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια από δάνεια κατά την επόμενη τετραετία εάν παραμένει στο Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Τραμπ, οι συνεργάτες και οι πολιτικοί του σύμμαχοι απέρριψαν την αναφορά των Times, ως “παλιά νέα”(old news). Όπως υποστηρίζουν, οι Δημοκρατικοί φωνάζουν δυνατά για τις φορολογικές επιστροφές του, από το 2016. Ακόμη και το χειρότερο δημοσίευμα εφημερίδας, η αναφορά του Γενικού Επιθεωρητή ή η ακρόαση για την προεδρική παραπομπή, δεν κατόρθωσαν να τον μειώσουν, τουλάχιστον μεταξύ των σκληροπυρηνικών υποστηρικτών του, όπως τονίζουν από την πλευρά τους οι σύμβουλοι των κινήσεων του Τραμπ, εδώ και πολύ καιρό.

Ο ίδιος, από την πλευρά του, διεύψευσε φυσικά το δημοσίευμα των Times, λέγοντας πως πληρώνει “πολλά” σε φόρους. “Πληρώνω πολλά (ομοσπονδιακά) και πληρώνω υψηλούς φόρους εισοδήματος στην πολιτεία”. Δικηγόρος του δήλωσε στην εφημερίδα της Νέας Υόρκης πως “τα περισσότερα, αν όχι όλα (όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα), είναι ανακριβή”.

Το debate

Ο Τραμπ αναμένεται ότι θα διαθέσει μέρος του τηλεοπτικού του χρόνου στην προγραμματισμένη για το βράδυ της Τρίτης (21:00 τοπική ώρα / 4:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας) πρώτης προεκλογικής τηλεοπτικής αντιπαράθεσης, κάνοντας αναφορά στο γιο του Μπάιντεν, τον Χάντερ, κατηγορώντας τον ότι είχε εισοδήματα εκατομμυρίων δολαρίων από τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του στο εξωτερικό κατά την περίοδο που ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Ωστόσο οι πολιτικοί σύμμαχοι του Μπάιντεν υποστηρίζουν ότι το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν πλήρωσε φόρους για χρόνια, ενώ μέχρι σήμερα βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις φορολογικές αρχές (IRS) σχετικά με επιστροφή φόρου ύψους 73 εκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε, θα εκμηδενίσει κάθε προσπάθεια του Τραμπ να παρουσιάσει τον Μπάιντεν και την οικογένειά του, ως συμμετέχοντες στο βάλτο (οικονομικών συμφερόντων) της Ουάσινγκτον.

“Είναι δύσκολο ακόμη και να βρει λέξεις για αυτό το επιχείρημα” δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Κουνς, σχολιάζοντας την προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου να παρουσιάσει τον Χάντερ Μπάιντεν ως έναν στυγνό εκμεταλλευτή του συστήματος, όταν ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

“[Τα όσα αποκαλύφθηκαν] ξεκαθαρίζουν ότι ο άνθρωπος που επωφελήθηκε περισσότερο από το φορολογικό σύστημα και το χρησιμοποίησε κατάλληλα για το προσωπικό του όφελος, ήταν ο πρόεδρος μας” πρόσθεσε ο Κουνς.

Η πρώτη τηλεοπτική προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο προεδρικών υποψηφίων θα πραγματοποιηθεί στο Κλίβελαντ του Οχάιο, με συντονιστή τον παρουσιαστή του Fox News Κρις Ουάλας και θα έχει διάρκεια 90 λεπτών.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Politico, CNN, New York Times,

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα