Ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Ο Τραμπ βοήθησε στην ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και ΗΑΕ AP

Η συμφωνία επισφραγίστηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι.

Σε ιστορική ειρηνευτική συμφωνία κατέληξαν Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε πλήρη εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων τους.

Με βάση τη συμφωνία, το Ισραήλ συναίνεσε να αναστείλει την επέκταση της κυριαρχίας του σε περιοχές της Δυτικής Όχθης τις οποίες συζητούσε να προσαρτήσει, ανέφεραν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου στο πρακτορείο Reuters. Η ειρηνευτική συμφωνία ήταν το αποτέλεσμα μιας μακράς διαπραγμάτευσης μεταξύ του Ισραήλ, των ΗΑΕ και των ΗΠΑ, η οποία επιταχύνθηκε πρόσφατα.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι τα ΗΑΕ θα είναι το πρώτο κράτος του Κόλπου και μόνο το τρίτο αραβικό κράτος που έχει ενεργούς διπλωματικούς δεσμούς με το Ισραήλ, μετά τις Ιορδανία και Αίγυπτο.

Το επισφράγισμα της συμφωνίας έγινε μέσα από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχ Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την ίδια ώρα, Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη της συμφωνίας σε μήνυμά του στο Twitter, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Τεράστια πρόοδος σήμερα! Ιστορική Ειρηνευτική Συμφωνία μεταξύ δύο μεγάλων φίλων, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων».

Με τη σειρά τους, αξιωματούχοι περιέγραψαν την ειρηνευτική συμφωνία, ως την πρώτη του είδους αφότου το Ισραήλ υπέγραψε μια αντίστοιχη με την Ιορδανία, το 1994. Επίσης, πιστεύουν ότι η συμφωνία είναι μια επιτυχία του Τραμπ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Ποιοι συμμετείχαν στις συνομιλίες

Ενεργό ρόλο στις συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας είχε ο σύμβουλος και γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν και ο ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Άβι Μπέρκοβιτς, καθώς επίσης και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Μετά την επίτευξη της ειρηνευτικής συμφωνίας οι τρεις χώρες (ΗΠΑ, Ισραήλ, ΗΑΕ), εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι οι ηγέτες τους συμφώνησαν «στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων».

Επιπλέον, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «ως αποτέλεσμα αυτής της διπλωματικής προόδου και κατόπιν αιτήματος του προέδρου Τραμπ, με τη στήριξη των ΗΑΕ, το Ισραήλ θα αναστείλει» την προσάρτηση περιοχών της Δυτικής Όχθης, όπως προβλεπόταν στο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος τον Ιανουάριο. «Το Ισραήλ, στο προσεχές μέλλον, θα επικεντρωθεί στη σφυρηλάτηση αυτής της σχέσης και των πλεονεκτημάτων που μπορεί να προέλθουν από αυτή τη νέα σχέση με αυτή τη χώρα και επίσης πιστεύουμε ότι σπάει τον πάγο ώστε να υπάρξουν περισσότερες εξομαλύνσεις και ειρηνευτικές συμφωνίες με άλλους περιφερειακούς παράγοντες», σημείωσε ένας από τους αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Τι δήλωσε ο πρίγκηπας για τη συμφωνία

Ο πρίγκιπας διάδοχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχ Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ επιβεβαίωσε, μέσω του Twitter, ότι η ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Ισραήλ θα σταματήσει την περαιτέρω προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών.

«Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνική επικοινωνίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επιτεύχθηκε μια συμφωνία για να σταματήσουμε την περαιτέρω προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών. Τα ΗΑΕ και το Ισραήλ συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν και να χαράξουν έναν οδικό χάρτη για την εγκαθίδρυση μιας διμερούς σχέσης», ανέφερε.

Για “ιστορική ημέρα” κάνει λόγο ο Νετανιάχου

“Ιστορική ημέρα” χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Ουάσινγκτον για την ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

“Γιομ χιστόρι” (σ.σ. “ιστορική ημέρα”), έγραψε στα εβραϊκά στο Twitter ο Νετανιάχου, δείχνοντας και εκείνος με τη σειρά του την πλήρη αποδοχή του.

Τεράστιο βήμα, τόνισε ο Πομπέο

Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία και την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έδειξε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος τόνισε πως συνιστά ένα «τεράστιο» βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι χαιρέτισε τη συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ για την κανονικοποίηση των σχέσεών τους, η οποία περιλαμβάνει και την αναστολή της περαιτέρω προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών.

«Παρακολούθησα με ενδιαφέρον και εκτίμηση την κοινή ανακοίνωση των ΗΠΑ, των ΗΑΕ και του Ισραήλ για το σταμάτημα της ισραηλινής προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών και την ανάληψη δράσης για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Εκτιμώ τις προσπάθειες εκείνων που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας τη συμφωνία για την επίτευξη ευημερίας και σταθερότητας στην περιοχή μας», πρόσθεσε.

Αντιδράσεις από τη Χαμάς

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από τη Χαμάς με την Παλαιστίνια διαπραγματεύτρια Χανάν Ασράουι να κατηγορεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την «ομαλοποίηση» των σχέσεών τους με το Ισραήλ.

Η Ασράουι, που είναι και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, έγραψε στο Twitter: «Τα ΗΑΕ αποκάλυψαν τις μυστικές δοσοληψίες με το Ισραήλ. Παρακαλώ, κάντε μας τη χάρη. Δεν είμαστε το φύλλο συκής κανενός!».

Εξάλλου, η οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αυτή η ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με τα ΗΑΕ «δεν εξυπηρετεί τον παλαιστινιακό σκοπό».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα