Τσαντ και Νίγηρα εξαπολύουν επίθεση κατά της ισλαμικής Μπόκο Χαράμ

Nigerian special forces run past Chadian troops in an hostage rescue exercise at the end of the Flintlock exercise in Mao, Chad, Saturday, March 7, 2015. The U.S. military and its Western partners conduct this training annually and set up plans long before Boko Haram began attacking its neighbors Niger, Chad and Cameroon. (AP Photo/Jerome Delay)
Nigerian special forces run past Chadian troops in an hostage rescue exercise at the end of the Flintlock exercise in Mao, Chad, Saturday, March 7, 2015. The U.S. military and its Western partners conduct this training annually and set up plans long before Boko Haram began attacking its neighbors Niger, Chad and Cameroon. (AP Photo/Jerome Delay) AP

Δυνάμεις αφρικανικών κρατών ξεκινούν στρατιωτική επίθεση εναντίον της ισλαμικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, την ώρα που αυξάνονται οι φόβοι οι συμπλοκές να πάρουν ευρύτερες διαστάσεις

Στρατηγός του Τσαντ δηλώνει πως ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση με στόχο την εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή στην επιχείρηση συμμετέχουν στρατεύματα του Τσαντ και του Νίγηρα που όπως ανακοινώθηκε σήμερα κατευθύνονται στα βόρεια της Νιγηρίας.

Η επιχείρηση ξεκινά μόλις λίγες εβδομάδες πριν την προσφυγή της αφρικανικής χώρας στις κάλπες, η οποία έχει προκαλέσει ανησυχίες για εκτεταμένες αναταραχές και ύστερα από συμφωνία της Νιγηρίας με γειτονικές χώρες να λάβει στρατιωτική βοήθεια για να αντιμετωπίσει την απειλή.

Ο στρατηγός Ζακαρία Νγκομπονγκου πάντως αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις πολεμικές επιχειρήσεις, τονίζοντας απλώς οι δυνάμεις του Τσαντ και του Νίγηρα έχουν ήδη εισέλθει στα εδάφη της Νιγηρίας. Η Μπόκο Χαράμ έχει κηρύξει τον πόλεμο εδώ και έξι χρόνια στην κυβέρνηση της Νιγηρίας, ενώ το περασμένο Σάββατο ανακοίνωση την σύμπραξη στον αγώνα της με το ισλαμικό κράτος. Ήδη έχουν διαπράξει σειρά επιθέσεων με μαζικές απαγωγές, ακόμη και μικρών παιδιών. "Πρόκειται για εγκληματίες που δεν έχουν καμία σχέση με τη θρησκεία" αναφέρει ο Νγκομπόγνκου, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Άμυνας του Καμερούν Έντγκαρ Άλαν Μέμπε Νγκόου ανέφερε πως την ώρα που οι δυνάμεις του Τσαντ και του Νίγηρα θα επιτίθενται στη Μπόκο Χαράμ, στρατεύματα από το Καμερούν και τον Νίγηρα θα βρίσκονται σε επιφυλακή στα σύνορα της Νιγηρίας ώστε να αποτρέψουν τη φυγή των τρομοκρατών από τη χώρα. Μάλιστα κάτοικοι σε επικίνδυνες ζώνες του Καμερούν εκκένωσαν τα σπίτια τους μετά από αίτημα της κυβέρνησης.

Τον τελευταίο χρόνο περίπου 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ύστερα από επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ, αριθμός ιδιαίτερα αυξημένος αφού τα περασμένα τέσσερα χρόνια ήταν 2000. Αμερική, Βρετανία, Γαλλία και ΕΕ υποστηρίζουν την στρατιωτική επέμβαση με δυνάμεις 8.750 στρατιωτών.

Παράλληλα, ο αρχηγός της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ Αμπουμπακάρ Σεκάου ζήτησε τη βοήθεια του ισλαμικού κράτους, αυξάνοντας τους φόβους για γενικότερη σύρραξη που μπορεί να λάβει διεθνείς διαστάσεις.

Πηγή: AP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η Μπόκο Χαράμ ακολουθεί τα βήματα του ISIS και έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με δυο αποκεφαλισμούς

Τουλάχιστον 26 νεκροί από επιθέσεις αυτοκτονίας σε σταθμούς λεωφορείων στη Νιγηρία

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά κατάργηση του "παραλυτικού βέτο" στο Συμβούλιο Ασφαλείας: Καταστροφικό για τους αμάχους το 2014

Νιγηρία: Εξοργισμένο πλήθος λίντσαρε μέχρι θανάτου νεαρή γυναίκα

Υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος δηλώνει η Μπόκο Χαράμ

SHARE:

24Media Network