Τσεχία: Ο απερχόμενος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν κέρδισε τον πρώτο γύρο των εκλογών

Czech Republic's President Milos Zeman touches his face before swearing in Billionaire and leader of ANO 2011 political movement Andrej Babis as the country's new prime minister by in Prague, Czech Republic, Wednesday, Dec. 6, 2017. (AP Photo/Petr David Josek)
Czech Republic's President Milos Zeman touches his face before swearing in Billionaire and leader of ANO 2011 political movement Andrej Babis as the country's new prime minister by in Prague, Czech Republic, Wednesday, Dec. 6, 2017. (AP Photo/Petr David Josek) AP

Στον δεύτερο γύρο για τον προεδρικό θώκο θα αντιμετωπίσει τον φιλοευρωπαίο ακαδημαϊκό Γίρι Ντράχος

Ο απερχόμενος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν κέρδισε το Σάββατο τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τσεχική Δημοκρατία συγκεντρώνοντας το 39,80% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το 90,3% των εκλογικών περιφερειών.

Δεύτερος έρχεται ο φιλοευρωπαίος ακαδημαϊκός Γίρι Ντράχος με 26,02%, σε απόσταση από τους υπόλοιπους επτά υποψηφίους.

ADVERTISING

Οι δύο υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν τα υψηλότερα ποσοστά θα μονομαχήσουν σ' έναν δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 26 και 27 Ιανουαρίου.

Ο 73χρονος Ζέμαν είναι γνωστός για τις φιλορωσικές, φιλοκινεζικές και αντιμουσουλμανικές απόψεις του. Ο 68χρονος Ντράχος, πρώην επικεφαλής της Ακαδημίας Επιστημών, είναι κεντρώος και κατηγορηματικά φιλοευρωπαίος. Μεταξύ των υποψηφίων ακολουθούν ο πρώην πρεσβευτής της Τσεχίας στη Γαλλία Πάβελ Φίσερ, τρίτος με 9,39% (με καταμετρημένο το 50% των ψήφων), ο επιχειρηματίας και επιτυχημένος τραγουδοποιός Μιχάλ Χοράτσεκ με 8,74% και ο γιατρός Μάρεκ Χίλσερ με 8,69%.

Τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν το Σάββατο στις 15:00 (ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρακτορείου CTK, η συμμετοχή στον πρώτο γύρο, ο οποίος άρχισε την Παρασκευή, έφθασε περίπου το 60%, ένα ποσοστό συγκρίσιμο με αυτό των προεδρικών εκλογών του 2013.

(Φωτό: AP Photo/Petr David Josek)

SHARE:

24Media Network