Τζον Κέρι: Από τη Ρωσία, το πυραυλικό σύστημα που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του Μπόινγκ

Τζον Κέρι: Από τη Ρωσία, το πυραυλικό σύστημα που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του Μπόινγκ

Συνεχίζεται ο "πόλεμος" δηλώσεων μετά την κατάρριψη του Μπόινγκ 777. Κριτική Κέρι στη Ρωσία. "Αυθεντική" η συνομιλία ανταρτών που αναφέρουν ότι "έριξαν πολιτικό αεροσκάφος", υποστηρίζει η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο (Vid)

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι δήλωσε πως είναι «σαφές» ότι το σύστημα πυραύλων που χρησιμοποιήθηκε για να καταρριφθεί το μαλαισιανό αεροπλάνο στην ανατολική Ουκρανία είχε έρθει από τη Ρωσία. Κατήγγειλε επίσης ως "γκροτέσκα" την κατάσταση στο σημείο της συντριβής του αεροπλάνου.

«Είναι αρκετά σαφές πως πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο μεταφέρθηκε από τη Ρωσία και παραδόθηκε στα χέρια των αυτονομιστών» που τάσσονται υπέρ της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο Κέρι σε μία συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο Κέρι υπογράμμισε εξάλλου στο NBC πως υπάρχουν στοιχεία, που δείχνουν με το δάχτυλο την ευθύνη της Ρωσίας και των φιλορώσων αυτονομιστών, χωρίς ωστόσο να τους κατηγορεί ευθέως ότι εκείνοι εκτόξευσαν τον πύραυλο.

Επικαλέστηκε για το θέμα αυτό το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "ξέρουν" από πού εξαπολύθηκε ο πύραυλος στη βάση δορυφορικών εικόνων και ότι "γνωρίζουμε την πορεία του. Γνωρίζουμε την ώρα" επίσης, είπε, επικαλούμενος τις συνομιλίες αυτονομιστών που υποκλάπηκαν από τα κοινωνικά δίκτυα.

"Γνωρίζουμε αξιόπιστα πως οι Ουκρανοί δεν διέθεταν ένα τέτοιο σύστημα (συστοιχιών πυραύλων) στην περιοχή εκείνη τη στιγμή. Ως εκ τούτου το δάχτυλο δείχνει σαφώς προς τους αυτονομιστές", δήλωσε ο Κέρι στο CNN.

"Αυτό που συμβαίνει είναι πραγματικά γκροτέσκο", συνέχισε ο Κέρι στη προηχογραφημένη συνέντευξή του για την εκπομπή “Meet the Press” του NBC, υπογραμμίζοντας πως είναι αντίθετο "σε όλα εκείνα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η Ρωσία έχουν πει ότι έκαναν.

Επικαλέστηκε την περίπτωση "αυτονομιστών στρατιωτών σε κατάσταση νηφαλιότητας που μαζεύουν τις σορούς σε φορτηγά αφαιρώντας πτώματα και ενδείξεις από το σημείο".

"Η Ρωσία οφείλει να κάνει κάτι και να κάνει τη διαφορά εδώ", δήλωσε.

ΗΠΑ: Αυθεντική η συνομιλία που συνδέει την κατάρριψη του αεροπλάνου με τους φιλορώσους αυτονομιστές    

Η αυθεντικότητα μίας τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα σε δύο ηγέτες των ανταρτών, που καταγράφηκε από τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας και αποδεικνύει πως οι άνδρες τους κατέρριψαν ένα πολιτικό αεροπλάνο, επιβεβαιώθηκε από Αμερικανούς ειδικούς, ανακοίνωσε η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κίεβο.

"Τα ηχητικά δεδομένα που δόθηκαν στον Τύπο από την ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας εξετάστηκαν από τους αναλυτές της κοινότητας πληροφοριών οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για αυθεντικές συνομιλίες ανάμεσα σε γνωστούς αυτονομιστές ηγέτες, στηριζόμενοι στη σύγκριση μεταξύ των ηχητικών καταγραφών με τις καταγραφές γνωστών αυτονομιστών", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κύρια θέση, "βασισμένη σε πολλά στοιχεία", είναι πως "η πτήση MH17 καταρρίφθηκε πιθανόν από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος SA-11 (Bouk), ο οποίος εκτοξεύθηκε από περιοχή που ελέγχεται από αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία".

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) είχαν δημοσιοποιήσει το βράδυ της Πέμπτης την υποκλοπή εκείνου που παρουσίασαν ως συνομιλία μεταξύ δύο ηγετών των ανταρτών μετά την εξέταση του τόπου της συντριβής:

- "Οι φρουροί του σημείου ελέγχου Τσερνουκίνε κατέρριψαν το αεροπλάνο. Διαλύθηκε στον αέρα", λέει ο ένας από αυτούς, ο "Μέιτζορ" [ταγματάρχης].

- "Λοιπόν;" ρωτά ο άλλος, ο "Γκρεκ".

- "Είναι ένα πολιτικό αεροπλάνο 100%" (...)

- "Υπήρχαν όπλα;"

- "Όχι, τίποτα, μόνο πολιτικές υποθέσεις".

- "Έγγραφα;"

- "Υπάρχει ένα ενός ινδονήσιου φοιτητή".

Της καταγραφής προηγείται μία συνομιλία ανάμεσα στον ηγέτη των ανταρτών, Ίγκορ Μπέζλερ, έναν ρώσο πολίτη που μιλάει με τον συνταγματάρχη των ρωσικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Βασίλι Γκέρανιν, τον προϊστάμενο αξιωματικό του, σύμφωνα με το Κίεβο.

- "Μόλις καταρρίψαμε ένα αεροπλάνο (...). Πήγαμε να ψάξουμε και να τραβήξουμε μια φωτογραφία", λέει ο Μπέζλερ.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία αυτά, ο επικεφαλής των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο είχε δηλώσει πως πρόκειται για συνομιλίες "αξιωματικών της GRU (της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών) που υποκλάπηκαν και καταγράφηκαν σύμφωνα με το νόμο".      

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

MalaysiaBoeing

SHARE:

24Media Network