Βαλλιστική δοκιμή Βόρειας Κορέας: Η στιγμή που ηχούν οι σειρήνες στην Ιαπωνία

Βαλλιστική δοκιμή Βόρειας Κορέας: Η στιγμή που ηχούν οι σειρήνες στην Ιαπωνία
People walk past a public TV screen broadcasting news of North Korea's launch of missile, in Tokyo, Friday, Sept. 15, 2017. North Korea launched an intermediate-range missile that flew over Japan in its longest-ever flight on Friday, showing that leader Kim Jong Un is defiantly pushing to bolster his weapons programs despite U.S.-led international pressure. (AP Photo/Eugene Hoshiko) AP

Παγκόσμιος Συναγερμός. Στην νήσο Χοκάιντο ξύπνησαν με σειρήνες. Διχογνωμία ΗΠΑ-Ιαπωνίας για τον τύπο του πυραύλου που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα. Έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δείτε τα πλάνα της εκτόξευσης του βαλλιστικού πυραύλου

Ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτόξευσε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, πέρασε πάνω από το έδαφος της Ιαπωνίας, όπως επιβεβαίωσε επισήμως η κυβέρνηση της χώρας.

Ο πύραυλος πέρασε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο και ενεργοποιήθηκε το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης J-Alert σε πολλές περιοχές στο βόρειο τμήμα του αρχιπελάγους.

Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω βίντεο:

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ενώ πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις με πραγματικά πυρά ως απάντηση στην κίνηση του καθεστώτος του βορείου τμήματος της χερσονήσου.

Associated Press AP

Τις προηγούμενες ημέρες είχαν προηγηθεί απειλές από τον ηγέτη της Β. Κορέας μετά τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί εναντίον της χώρας του από τα Ηνωμένα Έθνη. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε αναφέρει ενδεικτικά πως θα βυθίσει τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία στο σκοτάδι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε ότι ο πύραυλος έπεσε στη θάλασσα 2.000 χλμ ανατολικά της νήσου Χοκάιντο και τόνισε ότι η χώρα του θα αποφασίσει για την επίσημη αντίδραση της, σε συνεννόηση πάντα με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα που είναι και οι στρατηγικοί της σύμμαχοι τη δεδομένη χρονική περίοδο.

 

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τάρο Κόνο, ο πύραυλος ήταν ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM), κρίνοντας από το βεληνεκές του, όπως μετέδωσε η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK.

Ωστόσο, το αμερικανικό Πεντάγωνο διαφωνεί. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι κατέγραψε την διαδικασία της εκτόξευσης και παρακολούθησε την τροχιά του πυραύλου, διαπιστώνοντας ότι επρόκειτο για έναν βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς, ο οποίος δεν μπορούσε να απειλήσει τη νήσο Γκουάμ ή κάποιο άλλο τμήμα του αμερικανικού εδάφους.

A man, right, watches a public TV screen broadcasting news of North Korea's launch of missile, in Tokyo, Friday, Sept. 15, 2017. North Korea fired an intermediate-range missile over Japan into the northern Pacific Ocean on Friday, U.S. and South Korean militaries said, its longest-ever such flight and a clear message of defiance to its rivals. (AP Photo/Eugene Hoshiko) AP

Σύμφωνα με τον στρατό της Νότιας Κορέας, ο πύραυλος έφθασε σε υψόμετρο 770 χλμ. και κάλυψε απόσταση 3.700 χλμ., γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσε να πλήξει τη νήσο Γκουάμ, περιοχή των ΗΠΑ όπου βρίσκονται σημαντικές στρατιωτικές βάσεις.

A woman watches a TV screen showing a file footage of North Korea's missile launch, at the Seoul Railway Station in Seoul, South Korea, Friday, Sept. 15, 2017. South Korea's military said North Korea fired an unidentified missile Friday from its capital Pyongyang that flew over Japan before landing in the northern Pacific Ocean. The signs read "Japan protests North Korea's missile launch." (AP Photo/Ahn Young-joon) AP

 

Συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Εκτάκτως συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τη νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα. Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί στις 15:00 (22:00 ώρα Ελλάδας) και σύμφωνα με διπλωματική πηγή θα είναι κεκλεισμένων των θυρών.

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε άλλωστε για την εκτόξευση, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, πάντως δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι στιγμής για αυτή. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του Ρεξ Τίλερσον ωστόσο απαίτησε η Κίνα και η Ρωσία να λάβουν “από μόνες” τους άμεσα μέτρα σε βάρος της Βόρειας Κορέας μετά τη νέα πυραυλική δοκιμή, υπενθυμίζοντας πως το Πεκίνο προμηθεύει την Πιονγκγιάνγκ με το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων που καταναλώνει και η Ρωσία απασχολεί τους περισσότερους εκπατρισμένους βορειοκορεάτες εργαζόμενους, που κατά τον ίδιο “εργάζονται καταναγκαστικά”.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τη νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα, σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Russia Today:

Τέλος, σχετικά με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα εναντίον της Β. Κορέας, στην ουσία προβλέπουν την επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές αερίου προς το καθεστώς, τον περιορισμό των εξαγωγών πετρελαίου και διυλισμένων υποπροϊόντων του προς τη χώρα αυτή, καθώς και την απαγόρευση των εξαγωγών βορειοκορεατικών υφαντουργικών προϊόντων. Οι κυρώσεις, όπως είχε αναφέρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, “δεν είναι παρά το πρελούδιο των μέτρων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ”.

Φωτογραφίες από τον συναγερμό στην Ιαπωνία: AP Photo/Eugene Hoshiko/ Γράφημα: CNN

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα