Βαλτιμόρη: Νεκροί θεωρούνται οι έξι αγνοούμενοι – Τέλος στις έρευνες

Διαβάζεται σε 3'
Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη Lokman Vural Elibol/Anadolu via AFP

Τέλος λαμβάνουν οι έρευνες για τον εντοπισμό των έξι αγνοουμένων μετά την κατάρρευση γέφυρα Φράνσις Σκοτ Κι, στη Βαλτιμόρη, με τις αμερικανικές Αρχές να τούς θεωρούν νεκρούς.

Το Λιμενικό Σώμα των ΗΠΑ τερματίζει την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τους έξι αγνοούμενους που βρίσκονταν στη γέφυρα Φράνσις Σκοτ Κι (Francis Scott Key Bridge) στη Βαλτιμόρη, όταν αυτή κατέρρευσε.

Ο υποναύαρχος Shannon Gilreath δήλωσε, τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος), ότι με βάση το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την κατάρρευση της γέφυρας και τις θερμοκρασίες του νερού «δεν πιστεύουμε ότι θα βρούμε κάποιο από αυτά τα άτομα ζωντανό».

Όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν το φορτωμένο με κοντέινερ φορτηγό πλοίο Dali προσέκρουσε πάνω σε έναν από τους πυλώνες της γέφυρας, με αποτέλεσμα εκείνη να καταρρεύσει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα παρασύροντας στα νερά του ποταμού Πατάπσκο αυτοκίνητα και εργάτες.

Οι επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης ανεστάλησαν περίπου 24 ώρες μετά, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές Αρχές, τονίζοντας ότι η Ακτοφυλακή δεν αποχωρεί από το σημείο, αλλά «θα περάσει σε μια διαφορετική φάση της επιχείρησης».

Παράλληλα, το Λιμενικό Σώμα επέμεινε ότι γνωρίζει μόνο έξι αγνοούμενους μετά την κατάρρευση της γέφυρας.

Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Ρόλαντ Λ. Μπάτλερ Τζούνιορ, της πολιτειακής αστυνομίας του Μέριλαντ, οι συνθήκες στην περιοχή έχουν αλλάξει καθιστώντας επικίνδυνη την παραμονή των σωστικών ομάδων και των δυτών.

«Οι μεταβαλλόμενες συνθήκες εκεί έξω, έχουν καταστήσει επικίνδυνη την επιχείρηση για τους διασώστες και τους δύτες στο νερό» εξήγησε. «Θα εξακολουθήσουμε να έχουμε πλοία επιφανείας κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Κάνοντας πιο σαφές τι εννοεί μιλώντας για μεταβαλλόμενες συνθήκες, είπε: «Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε δύτες στο νερό με μεταβαλλόμενα ρεύματα, χαμηλές θερμοκρασίες, πολύ κακή ορατότητα και μέταλλα και άλλα άγνωστα αντικείμενα στο νερό. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα αντικείμενο να χτυπήσει ένα άτομο και ξαφνικά να έχουμε έναν διασώστη που προσπαθεί να ανασύρει έναν άλλο διασώστη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύτες αναμένεται να επιστρέψουν στο νερό τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, οπότε «θα είμαστε σε καλύτερη θέση για να κατανοήσουμε τη δυναμική αυτού που αντιμετωπίζουμε».

Το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου

Βίντεο στο οποίο καταγράφεται η στιγμή της πρόσκρουσης, παρουσιάζει τη γέφυρα να καταρρέει αμέσως μετά το χτύπημα.

Στο ίδιο βίντεο, ωστόσο, το φορτηγό πλοίο Dali δείχνει σαν να «παθαίνει μπλακάουτ» και βυθίζεται στο σκοτάδι μόλις λίγα δευτερόλεπτα πριν από την πρόσκρουση.

Σύμφωνα με όσα μετέφεραν τα μέλη του πληρώματος, τα οποία διασώθηκαν και είναι όλα καλά στην υγεία τους, το πλοίο φέρεται να έχασε τον έλεγχο του συστήματος πρόωσης, μένοντας ακυβέρνητο προτού προσκρούσει στη γέφυρα.

Το πλήρωμά του πρόλαβε, ωστόσο, να εκπέμψει σήμα κινδύνου, γεγονός το οποίο επέτρεψε στις Αρχές να διακόψουν άμεσα την κυκλοφορία των οχημάτων πάνω στη γέφυρα, αποτρέποντας έτσι κάποια μεγαλύτερη σε απώλειες τραγωδία.

Παρ’ όλα αυτά, υπήρξαν αυτοκίνητα που έπεσαν στα νερά του ποταμού, ενώ τη στιγμή της πρόσκρουσης βρισκόταν πάνω στη γέφυρα και μια ολιγομελής ομάδα εργατών που κατέληξαν στο νερό.

Από την πρώτη στιγμή, ανασύρθηκαν δύο άτομα από τη θάλασσα και οι έρευνες συνεχίζονταν για τον εντοπισμό άλλων έξι αγνοουμένων, που εν τέλει θεωρούνται νεκροί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα