Βαθαίνει το ρήγμα στο UMP

Βαθαίνει το ρήγμα στο UMP

Ο ένας από τους δύο αντιπάλους στη σκληρή μάχη για την ηγεσία του UMP ανακοίνωσε το σχηματισμό ομάδας αποσχισθέντων. Κίνδυνος διάσπασης στο κόμμα

Ο Φρανσουά Φιγιόν, τον οποίο ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ υποστηρίζει πως νίκησε σε μια εκλογική αναμέτρηση για την ηγεσία στις 18 Νοεμβρίου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η νέα ομάδα θα αποκληθεί Συναγερμός-UMP.

Η παράταξή του θα υπερασπιστεί την παραδοσιακή κεντροδεξιά γραμμή του UMP εναντίον του "λαϊκισμού που υπονομεύει την ψυχή της Γαλλίας", δήλωσε.

Η κίνηση αυτή πραγματοποιείται εν μέσω εικασιών ότι το κόμμα του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, το μεγαλύτερο της γαλλικής αντιπολίτευσης, βρίσκεται στο χείλος μιας διάσπασης.

Ο Κοπέ, δεξιός σύμμαχος του Σαρκοζί, υποστηρίζει πως είναι ο νόμιμος αρχηγός του UMP αφού η επιτροπή προσφυγών του κόμματος επικύρωσε χθες Δευτέρα τη νίκη του σε μια ψηφοφορία που στιγματίσθηκε από κατηγορίες για νοθεία.

Υποστηρικτές του Φιγιόν -ο οποίος είναι πρώην πρωθυπουργός του Σαρκοζί και θεωρείται μετριοπαθής- υποστηρίζουν πως στην αρχική καταμέτρηση παραβλέφθηκαν πολλές ψήφοι από τα υπερπόντια εδάφη και κτήσεις, οι οποίες θα έδιναν προβάδισμα στον υποψήφιό τους.

Ο Φιγιόν ζήτησε νέες εκλογές μέσα σε τρεις μήνες. Αν πραγματοποιηθεί ψηφοφορία, οι αποσχισθέντες βουλευτές θα επιστρέψουν «αμέσως» στο UMP, δήλωσε.

Ο Σαρκοζί είχε χθες χωριστές συνομιλίες με τους δύο αντιπάλους. Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι ο πρώην πρόεδρος είπε στον Φιγιόν πως τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής νέας ψηφοφορίας.

Ο Κοπέ έχει μέχρι στιγμής απορρίψει τις εκκλήσεις για μια νέα ψηφοφορία.

SHARE:

24Media Network