Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο λέει "όχι" στη βοήθεια 100 εκατ. δολαρίων που προσφέρουν 25 χώρες

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο AP

Ο Μαδούρο βλέπει στο εγχείρημα της αντιπολίτευσης και των υποστηρικτών της στο εξωτερικό ένα πρόσχημα για να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ.

Είκοσι πέντε χώρες υποσχέθηκαν να χορηγήσουν ανθρωπιστική βοήθεια 100 εκατομμυρίων δολαρίων στη Βενεζουέλα, όπου διαπιστώνονται μεγάλες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων και υποσιτισμός, γνωστοποίησε την Πέμπτη ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Μπόλτον.

Η αναγγελία αυτή έγινε από τον σύμβουλο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έπειτα από μια σύνοδο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών ( ΑΚ) στην Ουάσινγκτον. «Σήμερα, 25 χώρες, που συμμετείχαν στη σύνοδο για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα που οργανώθηκε από τονΟΑΚ, υποσχέθηκαν 100 εκατομμύρια δολάρια», ανέφερε ο Μπόλτον μέσω Twitter.

ADVERTISING

Σύμφωνα με τον Νταβίντ Σμολάνσκι, συντονιστή μιας ομάδας εργασίας τουΟΑΚ για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες από τη Βενεζουέλα, το ποσό θα διατεθεί απευθείας στα κέντρα συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν στηθεί κοντά στα σύνορα της Βραζιλίας και της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα, καθώς και στο ολλανδικό νησί Κουρασάο.

Κατά την έναρξη της συνόδου ο Κάρλος Βέκιο -- ο αντιπρόσωπος στις ΗΠΑ του Χουάν Γκουαϊδό, του προέδρου της Βουλής που αυτοανακηρύχθηκε τον περασμένο μήνα μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας και αναγνωρίζεται από την Ουάσινγκτον, καθώς επίσης και από άλλες περίπου σαράντα κυβερνήσεις -- δήλωσε πως η προτεραιότητα είναι η βοήθεια να μπει και να αρχίσει να διανέμεται στη χώρα την 23η Φεβρουαρίου, ημέρα που θα συμπληρωθεί ένας μήνας αφότου ορκίστηκε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο όμως αρνείται να δεχθεί τη βοήθεια. Βλέπει στο εγχείρημα της αντιπολίτευσης και των υποστηρικτών της στο εξωτερικό ένα πρόσχημα για να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ. Η σύνοδος της Πέμπτης οργανώθηκε κατόπιν αιτήματος του Γενικού Γραμματέα τουΟΑΚ, του Λουίς Αλμάγκρο. Πάντως (και) αυτός ο διεθνής οργανισμός παραμένει διχασμένος όσον αφορά τη Βενεζουέλα. Ενέκρινε μια απόφαση-καταγγελία της πολιτικής του Μαδούρο, αλλά μόλις τα 16 από τα 34 κράτη-μέλη του υπέγραψαν τη διακήρυξη για την αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου της χώρας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βενεζουέλα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΗΠΑ: Ομιλία για τη Βενεζουέλα θα εκφωνήσει ο Τραμπ τη Δευτέρα

Γκουαϊδό: Στη Βενεζουέλα η ανθρωπιστική βοήθεια στις 23 Φεβρουαρίου

Γκουαϊδό: Δεν κατανοούμε τις αιτίες της πολιτικής θέσης της Ιταλίας

SHARE:

24Media Network