Βενεζουέλα: Προς καθαίρεση ο Γκουαϊδό, “πραξικόπημα” καταγγέλλουν οι οπαδοί του

Βενεζουέλα: Προς καθαίρεση ο Γκουαϊδό, “πραξικόπημα” καταγγέλλουν οι οπαδοί του
Χουάν Γκουαϊδό AP

Ο Χουάν Γκουαϊδό δεν είναι πια επικεφαλής του κογκρέσου της Βενεζουέλας. Τι έχει γίνει και γιατί γίνεται λόγος για "πραξικόπημα".

Σε “ανταρσία” εναντίον του Χουάν Γκουαϊδό στο κογκρέσο της Βενεζουέλας προχώρησαν την Κυριακή ομάδες βουλευτών που δεν πρόσκεινται στην πλειοψηφία.

Ο μέχρι και σήμερα επικεφαλής του Κογκρέσου (και αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, αναγνωρισμένος από περισσότερο από 50 κράτη) ουσιαστικά καθαιρέθηκε κατηγορούμενος για δωροδοκία και διαφθορά.

Οι βουλευτές που εξεγέρθηκαν τόνιζαν ότι ο Γκουαϊδό εκμεταλλεύτηκε τη θέση του για ιδίον όφελος και για την προώθηση προσωπική πολιτική ατζέντα.

“Θα μπορούσατε να είστε το μέλλον αλλά σήμερα είστε μία μεγάλη απογοήτευση είπε στον Γκουαϊδό ο προερχόμενος από τη δεξιά αντιπρόεδρος Χοσέ Μπρίτο. Από την πλευρά τους όσοι εξακολουθούν να στηρίζουν τον Γκουαϊδό μιλούν για “κοινοβουλευτικό πραξικόπημα”.

Χρέη νέου προέδρου του κογκρέσου θα αναλάβει ο βουλευτής Λουίς Πάρρα.

O Γκουαϊδό επιχείρησε να εισέλθει στο χώρο του κοινοβουλίου σκαρφαλώνοντας τα κάγκελα αλλά τελικά εμποδίστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Επίσης, υπάρχουν καταγγελίες ότι πολλοί βουλευτές που πρόσκεινται στον Γκουαϊδό δεν κατάφεραν να μπουν στο κοινοβούλιο για να συμμετάσχουν στις σχετικές ψηφοφορίες ενώ η ορκωμοσία του Πάρρα χαρακτηρίζεται ως αυτοσχέδια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα