Βενεζουέλα: Σιωπηρή στάση από την κυβέρνηση Μαδούρο μετά την επιστροφή Γκουαϊδό

Βενεζουέλα: Σιωπηρή στάση από την κυβέρνηση Μαδούρο μετά την επιστροφή Γκουαϊδό
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο σε συνέντευξη στο Καράκας AP

Με σύλληψη είχε απειλήσει η κυβέρνηση του Βενεζουελάνου προέδρου τον ηγέτη της αντιπολίτευσης αν και όποτε αυτός επέστρεφε στη χώρα.

Σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο μετά την επιστροφή του Χουάν Γκουαϊδό στην Βενεζουέλα, η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, που είχε απειλήσει με σύλληψη του ηγέτη της αντιπολίτευσης κατά την άφιξή του στη χώρα, συνέχισε να τηρεί σιωπηρή στάση.

Την Δευτέρα το απόγευμα ο 35χρονος αυτοανακηρυχθέντας πρόεδρος Γκουαϊδό αφίχθη στο Καράκας, όπου τον υποδέχθηκε επιτροπή πρεσβευτών ευρωπαϊκών και λατινοαμερικανικών χωρών για να εγγυηθούν την ασφάλειά του και κατευθύνθηκε αμέσως στο κέντρο της πρωτεύουσας καλώντας σε νέες διαδηλώσεις. Είχε αψηφήσει την απαγόρευση εξόδου από την επικράτεια την οποία του είχε επιβάλει το Ανώτατο Δικαστήριο για να κάνει την περιοδεία του σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Την Τρίτη ο Γκουαϊδό πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους συνδικάτων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα στο πλαίσιο διαβουλεύσεων για μια μεταβατική κυβέρνηση και συζητήσεων για πιθανές ενέργειες ενάντια στον πρόεδρο Μαδούρο, σύμφωνα με τον ίδιο τον ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Κατά την άφιξή του στην συνάντηση ο Γκουαϊδό υποστήριξε ότι δεν συνελήφθη επειδή εκείνοι που βρίσκονται στην εξουσία «πνίγονται στις αντιφάσεις τους. Δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν το λαό της Βενεζουέλας».

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης με ανάρτηση στο twitter δεσμεύτηκε να «προβεί σε πρώτα βήματα για την ανάκτηση της γραφειοκρατίας μας»

Εκπρόσωποι των συνδικάτων αναμενόταν να ζητήσουν από τον Γκουαϊδό να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της χώρας, που έχει πέσει κατακόρυφα και να κανονίσει την επαναπρόσληψη ανθρώπων που απολύθηκαν για πολιτικούς λόγους, σύμφωνα με την καθημερινή εφημερίδα El Nacional.

Η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκες σε συνέντευξη της στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24 που προβλήθηκε την Δευτέρα, επανέλαβε την κατηγορία της κυβέρνησης Μαδούρο ότι ο Γκουαϊδό «επιχειρεί να καταλάβει την εξουσία», υπό την «άμεση εντολή» της Ουάσινκγτον.

Πρόσθεσε ότι η Βενεζουέλα σκοπεύει να «εξετάσει τη συμπεριφορά και τη δραστηριότητά του» ηγέτη της αντιπολίτευσης και να «λάβει μέτρα αναλόγως» σε μια νομική βάση.

Ο Μαδούρο είχε διαμηνύσει από την προηγούμενη εβδομάδα ότι ως επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης, ο αντίπαλός του, υποχρεούται «να τηρεί τον νόμο» και όταν επιστρέψει, θα κληθεί να «λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη» με το Ανώτατο Δικαστήριο να διεξάγει έρευνα σε βάρος του Γκουαϊδό για «σφετερισμό» της εξουσίας.

Την στιγμή της άφιξης Γκουαϊδό στο Καράκας, την Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς με ανάρτησή του στο twitter προειδοποίησε για «ταχεία αντίδραση» της Ουάσινγκτον σε περίπτωση «απειλών, βίας ή εκφοβισμού» ενάντια στον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα