Βία και ρατσισμός σε βάρος των μειονοτήτων και των μεταναστών μετά το Brexit

default image

Στα ύψη τα ρατσιστικά περιστατικά στη Μεγάλη Βρετανία, όπου την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 90 περιστατικά βίας και εκφοβισμού σε βάρος των μειονοτήτων (Pics + Vids)

Στον απόηχο της νίκης του Brexit, η Βρετανία δεν βρίσκεται αντιμέτωπη μόνο με τις οικονομικές προκλήσεις, αλλά καλείται να αντιμετωπίσει και το σοβαρό κύμα βίας και ρατσισμού που έχει ξεσπάσει σε βάρος των μειονοτήτων και των μεταναστών.

Σύμφωνα με το Aljazeera, η αντιμεταναστευτική πολιτική του μετώπου που τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης της χώρας από της Ε.Ε, έπαιξε αρνητικό ρόλο στην έκφραση ξενοφοβικών επεισοδίων κατά των μεταναστών, των έγχρωμων πολιτών και φυσικά των Πολωνικών κοινοτήτων στη χώρα.

Συγκεκριμένα, η πρεσβεία της Πολωνίας εξέφρασε με ανακοίνωσή της ανησυχία των κοινοτήτων, όπως και τον αποτροπιασμό της για τα περιστατικά αυτά και καλεί τους Πολωνούς που μένουν στη χώρα να τα καταγγέλλουν στις αστυνομικές αρχές και να επικοινωνούν με την πρεσβεία και τις προξενικές αρχές.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά την εμφάνιση απειλητικών και ρατσιστικών μηνυμάτων σε κτήρια της πολωνικής κοινότητας στο Λονδίνο, στο Κέιμπριτζ αλλά και σε άλλες πόλεις.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναφέρει πως η χώρα δεν θα ανεχτεί της επιθέσεις μίσους. “Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί τη μισαλλοδοξία και τον εκφοβισμό των μεταναστών, καλώντας τους να επιστρέψουν στις πατρίδες τους”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπός Τύπου του Ντέιβιντ Κάμερον.

Εν τω μεταξύ, ο ινδικής καταγωγής Δήμαρχος του Λονδίνου επισήμανε την προσοχή των αρχών σε τέτοιου είδους περιστατικά, ζητώντας τους να επεμβαίνουν σε τέτοιου είδους περιστατικά.

Έφτασαν τα 90 τα περιστατικά βίας

Το Aljazeera, επισημαίνει στην ηλεκτρονική έκδοσή του πως τα περιστατικά βίας σε βάρος των μεταναστών έχουν, ήδη, φτάσει τα 90, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

Πολλά από τα περιστατικά έχουν καταγγείλει στην αστυνομία, ενώ άλλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνοδευόμενα από το hashtag #postrefracism.

Σε πολλά από τα βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ομάδες νεαρών επιτίθενται σε Πολωνούς και όχι μόνο μετανάστες, αλλά και σε έγχρωμους Άγγλους, φωνάζοντας συνθήματα όπως “Οι πρόσφυγες δεν είναι καλοδεχούμενοι” και “Γυρίστε σπίτια σας σκουλήκια”.

Συγκλονιστικό είναι το παραπάνω βίντεο, το οποίο αποτελεί παράδειγμα της κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Σ΄αυτό φαίνονται νεαροί, με μπύρες στα χέρια, να φωνάζουν σ’ έναν έγχρωμο άνδρα να κατέβει από το λεωφορείο και να επιστρέψει στην πατρίδα του. Για καλή του τύχη επενέβησαν οι υπόλοιποι επιβάτες που ανάγκασαν τους νεαρούς να απομακρυνθούν.


Θέση για τις επιθέσεις έχουν λάβει και οι οργανισμοί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όπως η Διεθνής Αμνηστία, ζητούν από τις αρχές να αναλάβουν άμεσα δράση, καθώς εκτιμούν πως “Η ολιγωρία από τις Αρχές και τους πολιτικές ηγέτες, μπορεί να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος και ένα ανεκτικό κλίμα, αυξάνοντας τις επιθέσεις και επιδεινώνοντας την κατάσταση”.  

(ΠΗΓΗ: Aljazeera, Telegraph)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα