Βίντεο: “Εξωγήινο” ψάρι μάς δείχνει το διαφανές κεφάλι του

Βίντεο: “Εξωγήινο” ψάρι μάς δείχνει το διαφανές κεφάλι του
Το ψάρι barreleye Shutterstock

Ερευνητικό Ινστιτούτο κατέγραψε σε βίντεο σπάνιο ψάρι να ταξιδεύει στις ακτές της Καλιφόρνιας. Η ιδιαίτερη λειτουργία των περίεργων ματιών τους.

Είναι γνωστό πως στον βυθό των ωκεανών η ζωή είναι μυστήρια και τα είδη των ζώων που συναντώνται πολλές φορές είναι ιδιαίτερα και παράξενα.

Οι οπισθοπρωκτίδες κατατάσσονται σε αυτά τα σπάνια είδη. Ζουν σε βάθη που δεν μπορεί να φτάσει το φως, ενώ είναι εξοπλισμένα με ένα διαφανές κεφάλι, που επιτρέπει στα μάτια τους να βλέπουν αποτελεσματικά, καθώς κινούνται στα κατάμαυρα νερά. Το ιδιαίτερο κεφάλι τους τα κάνει μοιάζουν με εξωγήινα πλάσματα.

Ένα βίντεο που ήρθε στο “φως” από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ενυδρείου του Monterey Bay (MBARI), έχει καταγράψει με τη χρήση τηλεχειριζόμενου οχήματος (ROV), ένα ψάρι της οικογένειας των οπισθοπρωκτίδων (Macropinna microstoma) να ταξιδεύει στις ακτές της Καλιφόρνια. Το ROV βρισκόταν σε τροχιά ως μέρος μιας αποστολής συνδεδεμένης με το ερευνητικό σκάφος Rachel Carson. Τέτοια βίντεο απαιτούν ROV καθώς τα συγκεκριμένα ψάρια ζουν σε ένα βάθος 600 έως 800 μέτρων (2.000 έως 2.600 πόδια).

“Τα τηλεχειριζόμενα οχήματα Ventana και Doc Ricketts του MBARI έχουν καταγράψει περισσότερες από 5.600 επιτυχημένες καταδύσεις και έχουν καταγράψει περισσότερες από 27.600 ώρες βίντεο, ωστόσο έχουμε συναντήσει αυτό το ψάρι μόνο εννέα φορές!”, αναφέρεται στην περιγραφή του βίντεο.

Όσον αφορά τα μάτια τους, οι μπάλες όρασης δεν είναι αυτές οι δύο εσοχές που υπάρχουν στη συμβατική θέση των ματιών, αλλά στην πραγματικότητα είναι οι λαμπερές πράσινες μπάλες που βρίσκονται λίγο πιο πίσω. Οι κύκλοι στο μπροστινό μέρος είναι στην ουσία οσφρητικά όργανα που μπορούν να “μυρίσουν” χημικές ενδείξεις στο νερό. Η λειτουργία της περίεργης τοποθέτησης των ματιών τους, λέει το Ινστιτούτο, είναι να κατασκοπεύουν το θήραμά τους.

Κάποια στιγμή θεωρήθηκε ότι τα μάτια του ψαριού ήταν συνεχώς προς τον ουρανό, αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι μπορούν να κυλήσουν προς τα εμπρός όταν τρώνε.

Δείτε το βίντεο:

Πάρε μέρος στην έρευνα αναγνωστών του NEWS 24/7. Αφιέρωσε 3 λεπτά για να απαντήσεις γρήγορα και ανώνυμα! Ξεκίνα εδώ: Έρευνα News 24/7

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα