Ρότερνταμ: Η στιγμή που απαγορεύουν στην Τουρκάλα υπουργό να μπει στο προξενείο

Ρότερνταμ: Η στιγμή που απαγορεύουν στην Τουρκάλα υπουργό να μπει στο προξενείο

Στα χαρακώματα Ολλανδία και Τουρκία. "Παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα", δήλωσε η υπουργός για την απαγόρευση από τις ολλανδικές αρχές. "Να μην επιστρέψει στην Άγκυρα" ο Ολλανδός πρεσβευτής, ζητάει η Τουρκία (vid)

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες, με Τουρκάλα υπουργό να είναι, σύμφωνα με ΜΜΕ, υπό κράτηση στο Ρότερνταμ και το τουρκικό ΥΠΕΞ να ζητάει να μην επιστρέψει στην Άγκυρα ο Ολλανδός πρεσβευτής.

Πιο αναλυτικά, η ολλανδική αστυνομία αρνήθηκε το Σάββατο να επιτρέψει την είσοδο στην Ολλανδία στο κονβόι των αυτοκινήτων που μετέφερε την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Το ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS μετέδωσε από την πλευρά του ότι η υπουργός έφθασε στο Ρότερνταμ και κρατείται. Μετέδωσε μάλιστα εικόνες όπου φαίνεται η υπουργός να βγαίνει από αυτοκίνητο μπροστά από το κτίριο του προξενείου και να εμποδίζεται από την αστυνομία όταν προσπαθεί να εισέλθει. Να σημειωθεί ότι από το απόγευμα έξω από το προξενείο είχαν συγκεντρωθεί υποστηρικτές του Ερντογάν, οι οποίοι με το πέρασμα της ώρας αυξήθηκαν.

Λίγη ώρα αργότερα, η υπουργός, με ανάρτησή της στο twitter, τόνισε: “Η Ολλανδία, απαγορεύοντάς μου να μπω στο τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ, παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία, τις συμβάσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Η Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά είχε δηλώσει νωρίτερα ότι θα ταξιδέψει οδικώς προς το Ρότερνταμ της Ολλανδίας, αφού η ολλανδική κυβέρνηση απαγόρευσε την προσγείωση εκεί του αεροπλάνου που μετέφερε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων βρισκόταν στη Γερμανία και αποφάσισε να κατευθυνθεί προς την Ολλανδία παρά το γεγονός ότι ματαιώθηκαν εκδηλώσεις στις οποίες επρόκειτο να παραστεί εκεί.

Να σημειωθεί ότι τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η υπουργός και η συνοδεία της επέστρεψαν στα γερμανικά σύνορα και δεν έφτασαν στα Ρότερνταμ.

Την ίδια ώρα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή του Ολλανδού πρεσβευτή, που βρίσκεται σε άδεια, στην Άγκυρα «για κάποιο χρονικό διάστημα». Πηγές του ίδιου υπουργείου δήλωσαν ότι η ολλανδική πρεσβεία, το ολλανδικό προξενείο στην Άγκυρα, αλλά και οι κατοικίες του Ολλανδού πρεσβευτή , του Ολλανδού επιτετραμμένου και του γενικού προξένου έχουν αποκλεισθεί για λόγους ασφαλείας.

Είχαν προηγηθεί οι προκλητκές δηλώσεις Ερντογάν ο οποίος αποκάλεσε την Ολλανδία «απομεινάρια των Ναζί, φασίστες», αφού η ολλανδική κυβέρνηση ανακάλεσε την άδεια προσγείωσης στην Ολλανδία του αεροπλάνου του τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα