Ισχυροποιείται η Κίνα: Στον αέρα το μεγαλύτερο αμφίβιο αεροσκάφος του κόσμου

Ισχυροποιείται η Κίνα: Στον αέρα το μεγαλύτερο αμφίβιο αεροσκάφος του κόσμου

Το AG600 εντάσσεται στο πρόγραμμα στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Κίνας. Θα επιχειρεί σε διασώσεις στη θάλασσα και κατασβέσεις πυρκαγιών αλλά δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και στην διαφιλονικούμενη περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας

Την παρθενική του πτήση έκανε την Κυριακή το AG600 της Κίνας, το μεγαλύτερο αμφίβιο αεροσκάφος στον κόσμο. Η απογείωση έγινε από αεροδρόμιο στα παράλια της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, αποτελώντας το πιο πρόσφατο βήμα της χώρας στην προσπάθεια στρατιωτικού εκσυγχρονισμού που επιχειρεί.

Η Κίνα έχει εντείνει τις έρευνες για προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό, καθώς υιοθετεί μια πιο δυναμική προσέγγιση στις εδαφικές διαφορές που έχει σε μέρη όπως η Θάλασσα της Νότιας Κίνας, προκαλώντας αναστάτωση στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και στις ΗΠΑ.

Η πτήση διήρκεσε περίπου μία ώρα και στην προσγείωσή του ακουγόντουσαν πολεμικά εμβατήρια ενώ πλήθος κόσμου με κινεζικές σημαίες στα χέρια, ζητωκραύγαζε.

Το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε ότι το αεροσκάφος εντάσσεται στο "πνεύμα προστασίας της θάλασσας, των νησιών και των υφάλων".

Αρχικά η πρώτη του πτήση ήταν προγραμματισμένη για νωρίτερα το τρέχον έτος, οι επί εδάφους δοκιμές είχαν γίνει τον Απρίλιο, ωστόσο ποτέ δεν έγινε γνωστός ο λόγος της καθυστέρησης.

Η Αεροπορική Βιομηχανία της Κίνας χρειάστηκε σχεδόν οκτώ χρόνια για να αναπτύξει το αεροσκάφος, το οποίο έχει περίπου το μέγεθος ενός Boeing 737 και έχει σχεδιαστεί για θαλάσσιες διασώσεις και κατάσβεση πυρκαγιών σε δάση. Τα κρατικά ΜΜΕ όμως τονίζουν ότι πιθανόν να χρησιμοποιηθεί στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου η Κίνα, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και το Μπρουνέι εγείρουν αξιώσεις.

Το αεροσκάφος έχει τέσσερις στροβιλοκινητήρες, μπορεί να μεταφέρει 50 άτομα κατά τη διάρκεια αποστολών έρευνας και διάσωσης και να μαζέψει 12 τόνους νερού σε 20 δευτερόλεπτα για πυρόσβεση. Έχει μέγιστη εμβέλεια 4.500 χιλιόμετρα και μέγιστο βάρος κατά την απογείωση 53.5 τόνους. Μπορεί να χρησιμοποιήσει αεροδρόμια αλλά και να απογειωθεί και να προσγειωθεί στη θάλασσα.

Η Κίνα βρίσκεται εν μέσω ενός προγράμματος στρατιωτικού εκσυγχρονισμού, που περιλαμβάνει από δοκιμές αντι-δορυφορικών πυραύλων έως την κατασκευή stealth μαχητικών και του πρώτου αεροπλανοφόρου που θα είναι φτιαγμένο εξ ολοκλήρου στην χώρα, για να προστεθεί στο ήδη υπάρχον που αγοράστηκε από την Ουκρανία.

(Πηγή: Reuters)

SHARE:

24Media Network