“Βόμβα” Αμπάς: Αποδεσμεύει τους Παλαιστίνιους από τη Συμφωνία του Οσλο

“Βόμβα” Αμπάς:  Αποδεσμεύει τους Παλαιστίνιους από τη Συμφωνία του Οσλο
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς AP

Ο Μαχμούτ Αμπάς δήλωσε από τη Ραμάλα ότι πλέον η Συμφωνία του Οσλο δεν δεσμεύει τους Παλαιστίνιους σηκώνοντας έτσι το γάντι που του πετούν οι Ισραηλινοί.

Ως τέλος εποχής μπορούν να περιγραφούν οι τελευταίες εξελίξεις στο παλαιστινιακό ζήτημα.

Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς τόνισε την Τρίτη από τη Ραμάλα ότι αποδεσμεύει τους Παλαιστίνιους από κάθε τι που έχει σχέση με την ειρηνευτική συμφωνία του Οσλο (1993 και 1995) η οποία παραμένει κενό γράμμα, ουσιαστικά ανεφάρμοστη, εδώ και πολλά χρόνια.

Αυτή η ενέργεια για την οποία διεθνείς αναλυτές ήδη υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για απλή απειλή αλλά για πραγματική πρόθεση αποτελεί την απάντηση των Παλαιστίνιων στην προκλητική, πέρα από κάθε αμφιβολία, κίνηση του Ισραήλ να προσαρτήσει μονομερώς στο έδαφός του τη Δυτική Οχθη (τουλάχιστον σε επίπεδο εξαγγελίας).

Ακόμα και η κυβέρνηση συνασπισμού που προέκυψε μετά τις τελευταίες εκλογές του Ισραήλ (συνεργάζονται Νετανιάχου και Γκαντζ) δεν μπορεί να αποτρέψει, ακόμα και αν ήθελε, αυτό το ενδεχόμενο αφού ο Νετανιάχου το έχει θέσει όρο στον κυβερνητικό του εταίρο. “Μπορείς να έχει αντίρρηση για τα πάντα εκτός από το θέμα της προσάρτησης”.

Η πρόθεση του Αμπάς πάντως για απεμπλοκή από τις υποχρεώσεις της συμφωνίας του Οσλο ίσως αποτελέσει το τελευταίο βήμα πριν από μία ακόμη ανοιχτή σύγκρουση στην περιοχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα