Βόρεια Κορέα: H επίσκεψη Πούτιν και η ανησυχία της Δύσης

Διαβάζεται σε 3'
Βόρεια Κορέα Πούτιν
Βλάντιμιρ Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν AP

Την πρώτη του επίσκεψη στην Βόρεια Κορέα μετά από 24 χρόνια χρόνια πραγματοποιεί ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται

Την διαβεβαίωση ότι η Βόρεια Κορέα έχει την αμέριστη υποστήριξη της Ρωσίας απέναντι στον “πανούργο, επικίνδυνο και επιθετικό εχθρό”, έδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Κιμ Γιονγκ Ουν, λίγες ώρες πριν αφιχθεί στην Πιον Γιανγκ.

Ο Πούτιν πραγματοποιεί σήμερα και αύριο επίσημη επίσκεψη στην Βόρεια Κορέα, την πρώτη του από όταν ανέλαβε την ηγεσία της Ρωσίας το 2000.

Η συνάντηση Πούτιν-Κιμ αναμένεται να ολοκληρωθεί με την υπογραφή συμφωνίας στρατηγικής σύμπραξης ανάμεσα στις χώρες τους, την συμμαχία των οποίων η Δύση αντιλαμβάνεται ως απειλή.

H ανησυχία της Δύσης

Από την τελευταία επίσκεψη του Πούτιν στην χώρα, το μακρινό 2000, όταν επικεφαλής ήταν ακόμα ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, έχουν αλλάξει πάρα πολλά, αναφέρει το BBC. Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας είναι πλέον πιο εξελιγμένο, η Ρωσία είναι σε οικονομικά δυσχερέστερη θέση λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία και τις συνακόλουθες κυρώσεις, ενώ οι σχέσεις του Πούτιν με τους δυτικούς ηγέτες είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

“Δείχνει σε ποιο σημείο ο πρόεδρος Πούτιν και η Μόσχα εξαρτώνται πλέον από αυταρχικές χώρες σε όλον τον κόσμο. Οι πιο στενοί φίλοι τους και οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές τους στη ρωσική πολεμική προσπάθεια – τον επιθετικό πόλεμο – είναι η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και η Κίνα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους υπογραμμίζοντας επίσης ότι “η Ρωσία παραβιάζει τώρα τις κυρώσεις” κατά της Βόρειας Κορέας.

Άλλωστε, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι εκφράζουν εδώ και μήνες ανησυχίες για την επιταχυνόμενη προσέγγιση Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ, κατηγορώντας τους Βορειοκορεάτες ότι παραδίδουν πυρομαχικά στη Ρωσία για την επίθεσή της εναντίον της Ουκρανίας με αντάλλαγμα τεχνολογική, διπλωματική και επισιτιστική βοήθεια. Μάλιστα, η Νότια Κορέα έχει ήδη προειδοποιήσει τον Πούτιν να “μην περάσει κάποιες γραμμές”.

Πούτιν: Συνεργασία για ασφάλεια στην Ευρασία

«Η Ρωσία υποστήριξε (τη Βόρεια Κορέα) και τον ηρωικό λαό της στη μάχη τους να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να επιλέξουν την οδό της ανεξαρτησίας, της ιδιοτυπίας και της ανάπτυξης με τα δικά τους μέσα στην αντιπαράθεση με τον πανούργο, επικίνδυνο και επιθετικό εχθρό, χθες και αύριο επίσης, και θα έχουν την αμέριστη υποστήριξή της και στο μέλλον», έγραψε ο Πούτιν σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε από την επίσημη βορειοκορεατική εφημερίδα Ροντόνγκ Σινμούν και μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως η Πιονγκγιάνγκ «υποστηρίζει σταθερά» τη ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία και την ευχαρίστησε γι’ αυτό.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι δύο χώρες έχουν σχέδια να συνεργασθούν για την οικοδόμηση μιας αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρασία, την αντιμετώπιση των δυτικών κυρώσεων και την εγκαθίδρυση ανεξάρτητων συστημάτων συναλλαγών.

Τι θέλει ο Πούτιν από τη Βόρεια Κορέα

Τι είναι αυτό όμως που ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποζητά από την Βόρεια Κορέα εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία; Όπως αναφέρουν αναλυτές στο BBC, ο εξοπλισμός είναι από τα βασικά ζητούμενα, προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. “Η Ρωσία αγοράζει φτηνά όπλα, περιλαμβανομένων βαλιστικών πυραύλων”.

Η ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών φαίνεται να είναι από μόνη της ένας σημαντικός στόχος για τον Πούτιν, προκειμένου να υποσκάψει τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας. “Η ενίσχυση των δεσμών αυτών επιτρέπει στην Ρωσία να υποσκάψει τις διεθνείς κυρώσεις, να διαψεύσει όσους υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της έχουν απομονώσει την Ρωσία και να προσθέσει επιπλέον ανησυχίες στην Ουάσιγκτον για μία περαιτέρω ενίσχυση της Βόρειας Κορέας”, αναφέρει αναλυτής στο BBC.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα